SluitenSluiten
Kijk- en luistertoetsen

Vragen over de moderne vreemde talen

Begin 2023 staan de nieuwe schoolexamens voor je klaar in Woots

Vragen over de moderne vreemde talen

Op deze pagina hebben we de veelgestelde vragen over de Kijk- en luistertoetsen voor de moderne vreemde talen voor je op een rij gezet. Hopelijk staat jouw vraag ertussen. Zo niet, neem dan contact op met de klantenservice. 
 • Wat zijn de geadviseerde afnamedata in 2023 van schoolexamens voor de moderne vreemde talen? Bekijk dit overzicht

 • Is er bij een digitale afname een pauze tussen het audio-/videodeel, hoe zit het met de vrije navigatie en extra tijd?
  Nee, de digitale toets loopt in één stuk door. Uit ervaringen met andere digitale toetsen bleek het concentratieniveau bij de leerlingen dusdanig hoog, vanwege het eigen scherm en de koptelefoon, dat dat geen problemen opleverde. 
  Vanaf nu is er vrije navigatie in alle digitale toetsen. Dat betekent dat de leerling meer regie heeft tijdens de afname en zelf bepaalt wanneer hij/zij naar een volgende opgave gaat of terug klikt. Ook fragmenten of stukjes van fragmenten zijn terug te luisteren m.u.v. de onderdelen ‘globaal’ voor moderne vreemde talen. Er is een maximum tijd waarin de toets afgerond moet worden. Die blijft bovenin zichtbaar. Bij de Kijk- en luistertoetsen van januari 2022 verschilt de maximale tijd bij digitale toetsen voor reguliere leerlingen t.o.v. de toetsen voor leerlingen met recht op verlenging. Lees deze instructie hoe je de juiste tijd instelt. Reguliere leerlingen krijgen vijf minuten extra dan bij de schriftelijke afname, vanwege de vrije navigatie. Tel daar 20% bij op voor de leerlingen met recht op verlenging.

 • Mijn leerling kan de toets niet inleveren: wat moet ik doen? Als dit gebeurt, dan is waarschijnlijk de maximale tijd om de toets te maken overschreden. Omdat dan de afnameplanning gesloten is, moet je het volgende doen om de toets alsnog in te leveren:
  - zet de afnameplanning in Woots open;
  - laat desbetreffende leerling de toets inleveren (als dit niet lukt, kan de beheerder zijn/haar account overnemen volgens deze instructie en de toets alsnog inleveren);
  - sluit de afnameplanning in Woots.
  De toetsresultaten zijn binnen 30 minuten zichtbaar in Woots. 


 • Wat heb ik nodig om het schoolexamen voor moderne vreemde talen op papier af te nemen met de resultaten in Woots? 
  - Gepersonaliseerde opgavenboekjes. 
  - De mediabestanden van de verschillende onderdelen. Deze kun je streamen of downloaden. 

 • Wat heb ik nodig om het schoolexamen op papier af te nemen en zelf na te kijken? 
  - De handleiding met de sleutels voor versie 1, 2 en 3 en de normering.
  - De opgavenboekjes in versie 1, 2 en 3. 
  - De mediabestanden van de verschillende onderdelen. Deze kun je streamen of downloaden.

 • Waar staan de bijlagen?
  Bij een ingeplande toets staan ze in Woots onder ‘Instellingen’ (menu bovenin) en vervolgens ‘Bijlagen’ (menu links). 

 • Zijn de bestanden en opgavenboekjes te downloaden?  
  Ja, de mediabestanden en opgavenboekjes in 3 versies van het lopende en vorige schooljaren (2020/2021, 2019/2020) te downloaden via Woots. Die kun je dan zelf nakijken. Je loopt dan wel de rapportage van Woots mis. Nu is dat nog alleen de ERK-indicatie, in de toekomst ook uitvoerigere rapportages over score op verschillende luistervaardigheden. Voor moderne vreemde talen vind je bij elke toets onder ‘instellingen’ de bijlagen.

 • Wanneer komen de materialen van de nieuwe schoolexamens van januari 2023 beschikbaar? 
  De nieuwe schoolexamens voor Engels, Frans, Duits en Spaans staan in januari 2023 voor je klaar in Woots. Zorg dat je in jouw profiel invult welke taal je geeft en voor welk niveau om de juiste schoolexamens te kunnen zien.

 • Waar vind ik de schoolexamens van andere schooljaren? 
  Al het oudere materiaal staat per taal in een aparte bibliotheek. 
 • Waar vind ik de materialen van de Luistervaardigheidstrainer?
  Na het bestellen van de Luistervaardigheidstrainer voor de talen Spaans, Frans en/of Duits, vind je dit materiaal onder de tegel ‘Luistervaardigheidstrainer’ in Woots. Lees voor gebruik de instructie voor leerlingen en de instructie voor jou als docent. De Luistervaardigheidstrainer voor Spaans is gratis, omdat er in die taal minder materiaal voorhanden is.

 • Krijg ik een score of cijfer?  
  Als je digitaal afneemt of opgavenboekjes inscant, dan krijg je alleen bij volledige schoolexamenafnames een cijfer. Bij alle andere afnames (skill level-toets, audio- of videodeel) krijg je alleen een score. Bij het schoolexamen voor moderne vreemde talen 2022/2023 wordt het cijfer toegevoegd zodra de normering bekend is. Zodra dat het geval is, vind je hier de normeringstabellen voor het zelf nakijken van toetsen.