SluitenSluiten
Kijk- en luistertoetsen

Vragen over Nederlands

Ga naar Woots voor de nieuwe schoolexamens

Vragen over Nederlands

Op deze pagina hebben we de veelgestelde vragen over de Kijk- en luistertoetsen Nederlands voor je op een rij gezet. Hopelijk staat jouw vraag ertussen. Zo niet, neem dan contact op met de klantenservice. 
 • Zijn er adviesdata of is er een vaste afnameperiode voor de Kijk- en luistertoets Nederlands? Er zijn geen adviesdata voor de Kijk- en luistertoets Nederlands. Je kunt deze toets het hele schooljaar afnemen.

 • Waaruit bestaat de Kijk- en luistertoets Nederlands? 
  Die bestaat uit drie onderdelen: tekstbegrip, fictie, (kritisch kijken en) luisteren. Bekijk de video

  Let op: deze drie onderdelen staan los in Woots en moeten als aparte toets ingepland worden. Na afname moet de score op elk onderdeel door de docent opgeteld worden voor de totaalscore. In de normeringstabel kun je zien welk cijfer hoort bij deze totaalscore. De normering vind je hier.

 • Krijg ik een score of een cijfer? 
  Bij alle onderdelen van de Kijk- en luistertoets Nederlands behaalt de leerling alleen een score. Cijferberekening gaat zoals hierboven genoemd.

 • Wat heb ik nodig om het schoolexamen op papier af te nemen met de resultaten in Woots? 
  - Gepersonaliseerde opgavenboekjes 
  - De mediabestanden van de verschillende onderdelen. Deze kun je streamen of downloaden. 

  Let op: de bijlagen staan van elk niveau steeds bij het onderdeel tekstbegrip. Niet ook nog bij fictie en/of (kritisch kijken en) luisteren. 

 • Wat heb ik nodig om het schoolexamen op papier af te nemen en zelf na te kijken? 
  - De handleiding met de sleutels voor versie 1, 2 en 3 en de normering 
  - De opgavenboekjes in versie 1, 2 en 3. 
  - De mediabestanden van de verschillende onderdelen. Deze kun je streamen of downloaden 

  Let op: de bijlagen staan van elk niveau steeds bij het onderdeel tekstbegrip. Niet ook nog bij fictie en/of (kritisch kijken en) luisteren. 

 • Waar staan de bijlagen?
  Bij een ingeplande toets staan ze onder ‘Instellingen’ (menu bovenin) en vervolgens ‘Bijlagen’ (menu links). 
  Bekijk de video

 • Is er bij een digitale afname een pauze tussen het audio-/videodeel, hoe zit het met de vrije navigatie en extra tijd?
  Nee, de digitale toets loopt in één stuk door. Uit ervaringen met andere digitale toetsen bleek het concentratieniveau bij de leerlingen dusdanig hoog, vanwege het eigen scherm en de koptelefoon, dat dat geen problemen opleverde. Vanaf nu is er vrije navigatie in alle digitale toetsen. Dat betekent dat de leerling meer regie heeft tijdens de afname en zelf bepaalt wanneer hij/zij naar een volgende opgave gaat of terug klikt. Ook fragmenten of stukjes van fragmenten zijn terug te luisteren m.u.v. de onderdelen ‘tekstbegrip’ en ‘luisteren’ voor Nederlands. Er is een maximum tijd waarin de toets afgerond moet worden. Die blijft bovenin zichtbaar. Bij de Kijk- en luistertoetsen van januari 2022 verschilt de maximale tijd bij digitale toetsen voor reguliere leerlingen t.o.v. de toetsen voor leerlingen met recht op verlenging. Lees deze instructie hoe je de juiste tijd instelt. Reguliere leerlingen krijgen vijf minuten extra dan bij de schriftelijke afname, vanwege de vrije navigatie. Tel daar 20% bij op voor de leerlingen met recht op verlenging.