Sluiten
Voortgezet onderwijs

Veelgestelde vragen door (en voor) leerlingen

Kijk- en luistertoetsen

Veelgestelde vragen door (en voor) leerlingen

Op deze pagina vind je antwoorden op verschillende vragen die we vaak krijgen van leerlingen over de Kijk- en luistertoetsen. 
 • Is er bij de normeringen van de Kijk- en luistertoetsen rekening gehouden met het bijzondere schooljaar in deze Coronavirusperiode?
  Ja. We hebben bewust gekeken naar hoe de leerlingen van vorig jaar de toetsen van 2021 gemaakt zouden hebben. En dat vergeleken met hoe de leerlingen van nu het gemaakt hebben. Wat kwam daar uit? Bij Engels hebben de leerlingen van dit jaar de toetsen beter gemaakt. Bij Engels hoefden we dus niet soepeler te normeren. Bij Duits, Frans en Spaans zien we dat de leerlingen van vorig jaar ietsje beter waren dan die van dit jaar. Maar dit jaar niet meer dan vorige jaren. Er is bij die talen dus wel versoepeld, op zijn minst net zoveel als vorige jaren.
 • Stoppen jullie bewust achtergrondgeluiden in de toetsen om het moeilijker te maken?
  Nee. We gebruiken materiaal van de televisie of we maken zelf interviews of reportages. We voegen nooit achtergrondgeluiden toe om het moeilijker te maken. In de praktijk moet je ook wel eens een Engelsman kunnen verstaan terwijl er verkeer op de achtergrond voorbijkomt. Dus we vinden dat materiaal waar soms achtergrondgeluid in voorkomt reëel is. Maar voor de zekerheid laten we al het materiaal dat in een Kijk- en luistertoets terecht komt, keuren door een team van docenten. Als zij het te erg vinden, dan gebruiken we het materiaal niet. Daarnaast proberen we alles altijd een keer uit in proeftoetsen, op wel honderden leerlingen. Dan zien we alsnog of bepaalde fragmenten onverstaanbaar of onbegrijpelijk zijn. Die fragmenten komen dan niet in de Kijk- en luistertoets terecht.
 • Waarom zitten er mompelende mensen of mensen met zulke enorme accenten in de Kijk- en luistertoetsen?
  Hiervoor geldt hetzelfde als voor de achtergrondgeluiden.
 • Klopt het dat ik met de normering voor vwo Frans van dit jaar bij een score 20 een 6,6 heb en in de normering van vorig jaar een 7,0?
  Ja. We leggen het graag uit aan de hand van een voorbeeld: stel we hebben een Kijk- en luistertoets vwo Frans. Die toets heeft niet elk jaar evenveel opgaven. Dit jaar zijn het er 37, vorig jaar waren het er 34. Maar bij allebei de toetsen kun je een cijfer van 1 tot en met 10 halen. Bij een toets van 34 opgaven hebben we 34 stapjes om van de 1 naar de 10 te komen. Bij een toets van 37 opgaven moeten we dezelfde afstand van 1 naar 10 afleggen, maar met drie stapjes meer. Meer stapjes, maar over dezelfde afstand. Dan wordt elk stapje dus ietsje kleiner. En dat verklaart dat je met elk scorepunt erbij toch iets minder snel omhoog ‘stapt’ in cijfer. Het ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

   toets 2020 met 34 opgaven
                    toets 2021 met 37 opgaven 
   score  cijfer    score  cijfer
   1   1,0     1   1,0
   2   1,4     2   1,3
   3   1,7      1,5
   …   …      …   
   31  8,7     34   9,3
   32   9,2     35   9,5
   33   9,6     36   9,7
   34   10     37   10


  Soms hebben twee vwo-toetsen Frans uit verschillende jaren wel precies evenveel opgaven. En dan nog zit er wat verschil tussen de cijferlijsten, soms wel 0,2 punt. Dan heb je bij de ene toets met 26 goed een 7,4 en bij de andere met evenveel scorepunten een 7,6. Dat heeft te maken met het feit dat twee verschillende toetsen nooit PRECIES EVEN MOEILIJK zijn. Als de vwo-toets Frans van 2021 toch iets moeilijker bleek dan die van 2020, dan heb je bij de moeilijkere toets bij eenzelfde score misschien een iets hoger cijfer.
 • Ik word zo zenuwachtig van die korte lees- en antwoordpauzes. Kunnen die niet langer?
  Als jullie school de Kijk- en luistertoetsen digitaal afneemt, dan hebben we goed nieuws voor je. Vanaf schooljaar 2021/2022 zijn er geen lees- en antwoordpauzes meer. Dan bepaal je zelf wanneer je het fragment start en wanneer je naar het volgende fragment gaat. Je hebt wel een maximum tijd waarin je de hele toets af moet hebben. De resterende tijd staat steeds bovenin het scherm.

  Als jouw school de Kijk- en luistertoets nog schriftelijk afneemt, dan heb je wél te maken met lees- en antwoordpauzes. Omdat de fragmenten klassikaal worden afgespeeld, zijn die voor iedereen gelijk. Je krijgt altijd 22 seconden na een fragment om antwoord te geven en alvast de volgende opgave te lezen. Ons advies: twijfel nooit te lang over je antwoord, vertrouw op je eerste ingeving.
 
februari 2021