Sluiten
Ondersteuning onderwijs op afstand

Onderwijs op afstand, we helpen je graag

Coronavirus: ondersteuning thuiswerken en onderwijs

Coronavirus: ondersteuning onderwijs op afstand

Onderwijs op afstand, we helpen je graag

Door de wereldwijde impact van het coronavirus staan we met elkaar voor grote uitdagingen. We hebben diep respect voor de manier waarop jullie de crisis het hoofd bieden en het onderwijs op afstand inregelen. Als Cito ondersteunen we jullie daar graag bij, onder meer met de mogelijkheden voor het trainen van kijk- en luistervaardigheid en het op afstand volgen van de ontwikkeling van jouw leerlingen met behulp van het Cito Volgsysteem VO. 

Mogelijkheden op het gebied van schoolexamens

Online luistervaardigheid trainen in Woots

Met jouw hulp kunnen leerlingen ook vanuit huis aan de slag met kijk- en luistervaardigheid, namelijk via het toetsplatform Woots. Heeft jouw school al toegang tot de Cito Kijk- en luistertoetsen in Woots? Met je bestelde licenties heb je toegang tot alle voorbereidingstoetsen en het examenmateriaal van alle niveaus van de bestelde taal. Alle leerlingen van jouw school mag je toevoegen en gebruik laten maken van het systeem. Zet je de toets klaar voor jouw leerlingen, dan kunnen zij vanuit huis verder met oefenen. Ze loggen in met de gegevens van het leerlingadministratiesysteem dat jouw school gebruikt. Op support.woots.nl vind je alle instructies.  

Nog geen toegang? Gebruik de gratis proeflicenties, ook voor Nederlands! 
Voor de talen die niet besteld zijn, kun je wel aan de slag met een gratis proeflicentie. Per Brin6 is één licentie voldoende om met de hele school met Cito Kijk- en luistertoetsen te werken. 

 

Proeflicentie Kijk- en luistertoetsen Engels, Duits en Frans

  • Volledige toetsen van 2018 voor alle niveaus
  • Skill level toetsen van 2018 voor alle niveaus
  • Extra audio- en videodeel van 2015 (voor Duits vmbo bb voor een vergelijkbaar pakket als in de andere talen)
Proeflicentie Kijk- en luistertoetsen Nederlands

  • Volledige toetsen van schooljaar 2018-2019 voor alle niveaus

Mogelijkheden op het gebied van Cito Volgsysteem VO

Op afstand digitaal of schriftelijk leerlingen toetsen en volgen

Om vanuit huis online onderwijs te verzorgen en de leerlingen op afstand zo optimaal mogelijk te begeleiden, heb je goede online lesmaterialen en toetsen nodig. Met het Cito Volgsysteem VO is online toetsen goed mogelijk. Jij als docent zet de toets klaar en je leerlingen maken vanuit huis de toets. De resultaten zijn direct via Cito Portal beschikbaar met uitzondering van die van Toets 1. Die zijn na de meivakantie beschikbaar.

Gebruik bij thuisafname de verklankte versie voor álle leerlingen

Dit advies geldt tot aan het einde van de coronacrisis. Met deze versie kunnen leerlingen thuis met koptelefoons op werken. Volgens docenten is een afname waarbij leerlingen kunnen luisteren naar de verklanking van de opgaven beter voor de concentratie. Let er bij het inplannen op dat je de dyslexieversie kiest.  

Verklankte versie Toets 2 en 3 nu voor dezelfde prijs als reguliere toetsversie 

Deze normaal gesproken duurdere versie, is tot de zomervakantie verkrijgbaar voor dezelfde prijs als de reguliere toetsversie. Ook voor de scoringsservice betaal je nu hetzelfde als voor de niet-verklankte versie, namelijk € 11,30 in plaats van € 12,45 per toetsafname per leerling. 

Tip: creëer de juiste omstandigheden en gebruik de gratis mentorles

Onder normale omstandigheden neem je de toetsen onder jouw supervisie af. Omdat dat nu niet gaat, raden we je aan om je leerlingen mee te geven dat het erom gaat dat ze laten zien wat ze al kunnen. Daarom is het belangrijk dat ze de toets dus zelf maken. Alleen dan kan jij als docent ze de beste begeleiding geven. Daar zijn ze zelf het meest bij gebaat. Ter ondersteuning voor het creëren van de juiste omstandigheden helpt het wellicht om onze (gratis) mentorles te gebruiken.

Download mentorles via Cito Portal

Wanneer zijn welke volgtoetsen online beschikbaar?

Ben je een klant en heb je de materialen voor Toets 1, Toets 2 of Toets 3 al besteld? Het uitleveren van de papieren toetsmaterialen is nog steeds mogelijk, maar wil je de toetsen digitaal afnemen en heb je nog niet besteld? Zodra je ze hebt besteld, kun je deze met je klas inplannen. 
Bestel hier je digitale toetsen
Lees de afname-instructie voor jou en je leerlingen

Toets 1, Toets 2 en Toets 3: herplannen voor volgend schooljaar kan ook!  

Op basis van de vragen van scholen is ons afnameadvies aangepast. Toets 1, Toets 2 en Toets 3 kunnen door de omstandigheden ook in het erop volgende leerjaar worden afgenomen. Nog tot aan de herfstvakantie 2020 zijn deze toetsen af te nemen.  

Let op! Als je Toets 2 of Toets 3 volgend schooljaar voor de herfstvakantie afneemt, kun je de antwoordbladen het beste na 1 augustus 2020 bestellen.  

Weetje
De vernieuwde Toets 1 staat vanaf 1 april 2020 klaar om digitaal in te plannen en af te nemen.
Heb je nog vragen? Neem contact met ons op. We staan voor je paraat!