SluitenSluiten
Voortgezet onderwijs

Volgsysteem voortgezet onderwijs

Moeiteloos ieders leerlijn volgen: flexibel, helder en betrouwbaar

Cito Volgsysteem VO

In het kort

Heb je behoefte aan korte toetsen die je gemakkelijk en snel kunt afnemen? Ruime digitale afnamemogelijkheden, overzichtelijke rapportages en meer mogelijkheden om je leerlingen verder te helpen? Dat is het meestgebruikte Cito Volgsysteem VO in een notendop. Volg de ontwikkeling van elke leerling op de voet en stuur bij op individueel, klas- en schoolniveau. Heb je Toets 0, Toets 1, Toets 2, Toets 3 en bijbehorende rapportages al gebruikt? Dan heeft dat je al veel inzicht gegeven in de ontwikkeling van je leerlingen.  Zet ook de volgtoetsen in. Zo kan iedere leerling laten zien waar hij staat en heb jij handvatten om tijdig bij te sturen of extra ondersteuning te bieden.

Leerlingen maken digitale toets

Daarom gebruik je ons leerlingvolgsysteem:

 • methodeonafhankelijke vaardigheidstoetsen
 • meer formatieve evaluatie
 • rapportages richtinggevend en nóg overzichtelijker
 • ruime digitale afnamemogelijkheden
 • behoud van de papieren versie

Mogelijkheden op basis van de rapportages in het kader van het NPO

Ben je extra benieuwd naar de ontwikkeling van jouw leerlingen en maak je gebruik van het Cito Volgsysteem VO? Met dit volgsysteem krijg je goed inzicht in waar ze staan en waarbij ze mogelijk extra ondersteuning kunnen gebruiken. De resultaten, naast observatie en andere tools, geven jou de nodige inzichten om nu de juiste beslissingen te nemen voor jouw leerlingen.

Rapportages handig voor nieuwe schoolscan
Wil je op basis van de resultaten van het vernieuwde volgsysteem weten hoe je leerlingen ervoor staan en effecten meten van de interventies vanuit het NP Onderwijs? Gebruik deze handleiding voor het maken van een nieuwe schoolscan.

Heb je op basis van de resultaten van jouw leerlingen extra informatie nodig over het niveau van bepaalde leerlingen?
De objectieve, onafhankelijke tool CognitiQ brengt eenvoudig de capaciteiten van een leerling in beeld en geeft extra inzicht voor het kansrijk adviseren. Dit is een intelligentietest die je zelf kunt afnemen met normering op leeftijd én op leerjaar.

Ben je naast het volgsysteem op zoek naar andere manieren van ondersteuning?
Lees hier meer over: 


Gemakkelijk de ontwikkeling volgen per leerling, klas en school

Wil je weten hoe je leerling ervoor staat? En misschien ook hoe verschillende klassen presteren ten opzichte van elkaar? Tijdig inzicht krijgen; dat kan met behulp van het Cito Volgsysteem VO. Omdat dit volgsysteem al door ruim 700 scholen gebruikt wordt, kun je de prestaties van jouw school eenvoudig vergelijken met die van andere scholen in Nederland. De rapportages in de Cito Portal geven uitgebreid inzicht per leerling, klas en school.  

Lees meer over de rapportages

 

Kenmerken van het vernieuwde volgsysteem

Volgen met Toets 0, Toets 1, Toets 2 en Toets 3

 • Toetsen met eigentijdse look and feel en vormgeving
 • Toetsen voor 5 niveaus: vmbo bb, vmbo kb, vmbo gl/tl, havo en vwo
 • Je toetst kernvaardigheden met korte toetsen, betrouwbaar met duidelijke signaalfunctie vanuit de rapportages
 • Koppeling met meestgebruikte leerling-/schooladministratiesystemen
 • Extra gemak: Cito Scoringsservice, ontvang een kant-en-klaar pakket, toets zoals jij het wilt digitaal of op papier
Bekijk de toetsen van het Cito Volgsysteem VO

COTAN: bewezen betrouwbaarheid en validiteit Cito Volgsysteem VO

De objectiviteit en betrouwbaarheid van toetsen staan bij Cito voorop. De onafhankelijke Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) beoordeelt de kwaliteit van toetsinstrumenten. Zo ook het Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs. Het leverde een positieve beoordeling op van onze toetsen. Daarmee is ons leerlingvolgsysteem het enige volgsysteem in vo waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het betrouwbaar en valide is. Lees ook de wetenschappelijke verantwoording.
"We willen steeds meer naar onderwijs op maat, dus er is een behoefte aan onafhankelijk meten. Door te differentiëren kun je vraaggestuurd werken."
Docent in speciaal onderwijs

Aanvullende materialen

Om nóg beter in beeld te hebben wat de potentie is van een bepaalde leerling, zijn aanvullend de volgende leerlingvolgsystemen en middelen beschikbaar:

Volgsystemen voor voortgezet speciaal onderwijs:

Training en advies op maat voor krachtig onderwijs

Hoe heb je het meest profijt van het Cito Volgsysteem VO? En hoe kun je met een effectief toetsbeleid de kwaliteit van jullie onderwijs verbeteren? Met trainingen en advies op maat van Cito haal je alles uit jouw leerlingvolgsysteem en kun je weloverwogen beslissen over plaatsing en overgang van leerlingen. Je kunt denken aan trainingen en adviestrajecten voor het verbeteren van:

 • Zelfgemaakte toetsen
 • Toetsen van Cito die je afneemt
 • Toetsbeleid

Bekijk de mogelijkheden voor training en advies