SluitenSluiten
beach

Veelgebruikt volgsysteem in vso

Zo ondersteunt het je beslissingen

Cito logo plectrumVerder
Voor voortgezet speciaal onderwijs

Cito Volgsysteem VSO Dagbesteding

Natuurlijk wil je dat al jouw leerlingen kunnen laten zien wat ze kennen en kunnen. Het Cito Volgsysteem VSO Dagbesteding geeft elke leerling een eerlijke kans om zijn of haar vaardigheden op eigen niveau te tonen. Met één keer per jaar een digitale toets volg je de reken- en taalontwikkeling van jouw leerlingen. Zo kun jij onderwijs nog beter afstemmen op elke individuele leerling. Deze zijn aangepast en ook geschikt voor leerlingen met een visuele beperking (cluster 1). 

"VSO Dagbesteding is een waardevolle aanvulling op ons eigen beeld dat we van onze leerlingen hebben. Met degelijke en functionele rapportages, zowel op leerling- als op groepsniveau."
Docent Terra Nigra, Maastricht
Meisje uit speciaal onderwijs maakt digitale toets binnen Cito-leerlingvolgsysteem

Digitaal laten zien wat je kunt!

 • Adaptief. Elke leerling maakt een toets op eigen niveau.
 • Digitaal. Leerlingen werken geconcentreerd mét koptelefoon aan een digitale toets.
 • Praktijkchecks. Hiermee achterhaal je hoe vaardig een leerling is in alledaagse situaties.
 • Direct inzicht. Met direct opvraagbare rapportages weet je snel en eenvoudig wat een leerling kan, inclusief de vertaling naar de niveaus op de leerlijnen.

Eerlijke adaptieve toetsen voor taal en rekenen

Met de toetsen van VSO Dagbesteding kom je erachter wat het niveau van jouw leerlingen is op de leergebieden:

 • Mondelinge taal
 • Rekenen

Handige rapportages: haal méér uit je volgsysteem!  

 • Alternatief leerlingrapport waarin niveau en groei van een leerling op z'n eigen leerlijn goed zichtbaar wordt
 • Antwoordenoverzichten
 • Leerling- én groepsrapportages

Zo werkt het

De toetsen bestaan uit twee delen en hebben drie niveaus. Per leergebied neem je één deel in 10-15 minuten af. Jij als docent, kiest zelf het startniveau voor elke leerling. Zo krijgt elke leerling optimaal de kans om te laten zien wat hij of zij kan. In aanvulling op de digitale toetsen (theorie) kun je gebruikmaken van praktijkchecks en observatieformulieren.

Weetje

Via aanvullende praktijkchecks en een observatieformulier kom je er snel achter of jouw leerlingen de benodigde taal- en rekenvaardigheden hebben om te kunnen functioneren in alledaagse situaties.

Goed om te weten!

Je hoeft een toetsafname niet vooraf te bestellen. Wel zo handig, zo kun je een toets op elk gewenst moment afnemen. Na de afname ontvang je van ons een factuur. Vanzelfsprekend alleen voor toetsafnames die je volledig hebt afgerond. 

Meer weten over de kosten?
Wil je weten wat de opstartkosten zijn, de jaarlijkse kosten en hoeveel je kwijt bent per toetsafname? Onze klantenservice maakt graag een berekening voor je. Uiteraard kun je bij onze klantenservice ook terecht met andere vragen over VSO Dagbesteding.

Tip

Neem de toetsen één keer in het schooljaar af.

Weetje

Heb je leerlingen met een visuele beperking? Gebruik de cluster 1-versies van de toetsen waarin je bij iedere opgave kunt kiezen voor een praktische uitwerking van een opgave of de vergrote versie van het origineel, afhankelijk van de voorkeur van jouw leerling.

Aan de slag met Cito Volgsysteem VSO Dagbesteding

 • Bestel de docentenmap VSO Dagbesteding en een licentie op Computerprogramma LOVS
 • Maak je al gebruik van Computerprogramma LOVS? Zorg er dan voor dat je met de laatste versie werkt! 
 • Zodra je de docentenmap in huis hebt, kun je de toetsen Mondelinge taal en Rekenen downloaden in Cito Portal.
 • Direct na de digitale toetsafname kun je verschillende rapportages opvragen in Computerprogramma LOVS. Zo weet jij snel en eenvoudig hoe jouw leerlingen en jouw groep ervoor staan!
Hulp nodig? We helpen je graag!