SluitenSluiten

Het vertrouwen van de klant herstellen

Klantverhaal
Ilona DoorenspleetCoördinator deskundigheid Federatie Financieel Planners
De Federatie Financieel Planners (FFP) is de beroepsvereniging van financieel planners en telt ruim 3.600 leden. Een gecertificeerd financieel planner is een adviseur die in een persoonlijk adviestraject helpt bij het in kaart brengen van de financiële situatie van een klant.

Wat was de aanleiding?

Financieel planners krijgen complexe financiële vraagstukken onder ogen. Zoals vragen van vermogende particulieren en ondernemers. Adviesvaardigheden en communicatieve vaardigheden zijn in het vak bijvoorbeeld nóg belangrijker geworden. Het examen van de financieel planners vroeg daarom om inhoudelijke verandering.

In maart 2014 kwam de Federatie Financieel Planners FFP daarom tot een nieuwe, eigentijdse manier van examinering. Op maat en gericht op deskundigheid, integriteit, vaardigheid en flexibiliteit.

Wat was de aanpak?

FFP ging samen met Cito aan de slag met toetsanalyses, de examengoedkeuringscommissie en Stichting Examenkamer. De Stichting Certificering FFP (SCFFP) stelde de leerdoelen voor de financieel planner vast. Hierin staat wat een financieel planner moet kennen en kunnen om het FFP-diploma en -keurmerk te halen. Voor het examen doorlopen cursisten ongeveer vijftien kennisdagen en twee vaardigheidsdagen. Dat doen zij bij een van de zeven erkende FFP-opleidingsinstituten in Nederland.

Het nieuwe examen bestaat uit een theorie- en een praktijkexamen:

  • De cursisten maken het theorie-examen online. Het bestaat uit drie keer vijftien multiplechoicevragen. Natuurlijk vraagt deze digitale aanpak eisen aan de online veiligheid.
  • Daarna volgt een casus waarbij de cursist een klantadvies uitwerkt. Daar komt veel schrijfwerk bij kijken.
  • Het laatste onderdeel van het examen is mondeling. De kandidaat presenteert het klantadvies en voert een fictief klantgesprek.

Alle financieel planners met een FFP Keurmerk krijgen sinds 2016 elke twee jaar een verplichte casus. Om de actuele kennis en vaardigheid te verbeteren, maar ook om belangrijke 'people skills' te blijven verbeteren. Om het vertrouwen van klanten te winnen en te behouden. Ook bij deze permanente educatie stelt de Stichting Certificering FFP de eisen vast.

Wat is het resultaat?

'Sinds maart 2014 hebben ruim 1300 kandidaten zich aangemeld voor het vernieuwde examen. De kandidaten kunnen het examen nu op verschillende locaties in Nederland maken. Het is een flexibele manier van examineren en sluit goed aan op deze tijd. De reacties zijn positief. De kwaliteit van het examen is nu helemaal geborgd.'

Direct contact?

Willem-Jan van Gendt helpt u graag verder. Mail via
willem-jan.vangendt@cito.nl of bel  (026) 352 1364