SluitenSluiten
Bedrijven en Primair onderwijs

Boa OV

Exameninformatie

Het examen

Volgt u de opleiding tot buitengewoon opsporingsambtenaar (Boa OV) en wilt u dit binnenkort afsluiten met het examen? Cito verzorgt de organisatie en afname van het examen Buitengewoon Opsporingsambtenaar Openbaar Vervoer (Boa OV). Het examen en is vastgesteld door de examencommissie Boa OV en wordt afgenomen in opdracht van EXTH.
Het examen Boa OV bestaat uit de examenonderdelen Rechtskennis, het invullen van een combibon aan de hand van een videocasus en een toets Gespreks- en benaderingstechnieken (GBT). Kijk voor meer informatie over (de inhoud van) het examen op de website van ExTH: Examendocumenten – ExTH.

Wanneer u geen opleiding volgt via een OV-bedrijf, kunt u zich zonder toegangscodes aanmelden voor de examens. Bent u al in het bezit van een BOA getuigschrift Basisbekwaamheid, dan komt u in aanmerking voor de Plusmodule.
Rechtskennis
Combibon
Gesprek- en benaderingstechnieken

Uw kennis wordt getoetst aan de hand van meerkeuzevragen.  U bepaalt zelf waar en wanneer u examen doet bij een testcentrum van Lamark.

U krijgt een korte videocasus van een gepleegde overtreding te zien. Aan u de taak om van deze casus een Combibon in te vullen. Dit examen duurt max. 60 minuten.

Tijdens dit examen wordt een praktijksituatie in een ov-voertuig nagespeeld. Deze wordt beoordeeld door een assessor. Bij voldoende aanmeldingen wordt er een examendatum bepaald.
Rechtskennis
Meer
Combibon
Meer
Gesprek- en benaderingstechnieken
Meer

Eindtoets gespreks- en benaderingstechnieken (GBT)

Een onafhankelijke gecertificeerde assessor Boa OV neemt de eindtoets gespreks- en benaderingstechnieken af. De assessor is nooit de opleider van de kandidaat. De afname wordt in overleg met u gepland. De kosten voor de GBT afname bedragen € 250,00.
Aanmelden voor de eindtoets gespreks- en benaderingstechnieken is anders geregeld dan aanmelden voor de examenonderdelen Rechtskennis en Combibon. U meldt zich aan via een aanmeldformulier, waarna wij contact met u opnemen om een datum vast te leggen.
Aanmelden GBT

Examen doen als het u uitkomt!

De theorie-examens worden digitaal afgenomen in één van de testcentra van Lamark. Handig, omdat u zelf de datum, het tijdstip en de locatie bepaalt. De testcentra zijn over het hele land verspreid, dus meestal kunt u examen doen in de buurt van uw woon- of werkomgeving.

De uitslag

Bij afronding van het examen krijgt u direct een voorlopige uitslag. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. De definitieve uitslag ontvangt u binnen 2 weken na het examen.
Vragen? Heeft u vragen over de afname, uitslag of inzage? Bekijk dan ook eens de Veelgestelde vragen.