Sluiten
Kandidaten maken schriftelijk examen

Aanvullende examens EP

Exameninformatie hercertificering EP

Beste kandidaat,

Met onze opdrachtgever ISSO zijn we voortdurend op zoek naar oplossingen om de examinering toch door te laten gaan. Voor examinering van:
 • EP-W module 1 & 5,
 • EP-U module 1 & 5,
 • EP-W aanvullend Basis en Detail,
 • EP-U aanvullend Basis en Detail,
zijn we daarom, op dit moment, hard aan het werk deze digitaal in te richten. Dit betekent dat u deze modules binnenkort op één van de meer dan twintig examenlocaties van Lamark kan gaan maken. Op een zelfgekozen dag en tijdstip! Heeft u zich al ingeschreven voor één van deze examens? U ontvangt dan uiterlijk begin volgende week een bericht van ons met informatie hierover.

We zijn aan het bekijken hoe we de examinering van de overige modules 2 t/m 4 kunnen gaan inrichten. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, plaatsen we die hier.

CORONA maatregelen & examens voor professionals
13-01-2021 | Tot 9 februari kunnen er geen fysieke examens worden afgenomen bij Aristo, The Green Meeting Centre en Cito. Digitale examens bij Lamark gaan WEL door.  Wij nemen contact met u op, wanneer uw examen door de huidige maatregelen wordt geannuleerd (check ook uw spambox). Bekijk hier de actuele status per examen en eventuele aanvullende informatie.

Hercertificering EnergiePrestatiecertificaat

Aanvullende examens EP

Als gecertificeerd EPA-adviseur kunt u, evt. na een bijscholing, een aanvullend examen doen om uw certificering te behouden. Cito verzorgt in opdracht van ISSO (Kennisinstituut voor de installatiesector) de EP-examens. U kiest zelf waar en wanneer u een examen wilt maken om uw bewijs van vakbekwaamheid te behalen.

Welk aanvullend examen moet ik maken?

 • Bent u EPA-W of EPA-U gecertificeerd? Deze examens worden vervangen door EP-W Basis of EP-U Basis
 • Bent u EPN-W of EPN-U gecertificeerd? Deze examens worden vervangen door EP-W Detail of EP-U Detail
U kunt als adviseur alleen het aanvullend examen afleggen voor het gedeelte waar u nu al vakbekwaam in/gecertificeerd voor bent.

19/7 Gewijzigd – ISSO examencommissie: Voor EPN adviseurs die geen EPA vakbekwaamheid hebben, geldt dat zij, naast het aanvullend examen voor de betreffende discipline (WA-D of UA-D), ook de initiële examens voor de basisopname moeten doen (met uitzondering van module 1).

Aanvullend examen EP-W

Per 1 januari 2021 zijn de energieprestatie-eisen nieuwbouw van kracht. Met het ingaan van BRL 9500, NTA 8800 kiest u om uw vakbekwaamheid te verlengen voor Energieprestatiecertificaat Woningbouw (EP-W) uit de volgende certificaten:
 • EP-W Basis
 • EP-W Detail
Voor Basis en Detail maakt u een verschillend aanvullend examen. U kunt er voor kiezen examen te doen op locatie in Utrecht, Eindhoven, Arnhem of Amsterdam. 

Het laatste nieuws over EP-examens direct in uw mailbox? Dat kan! Meld u hier aan.

EP-W Basis

Aanvullend examen

Om uw bewijs van vakbekwaamheid voor EP-W Basis te behalen, maakt u:
 • een multiple choice examen (40 vragen) | 120 min
 • een software examen | 90 min 

Wat mag ik inzien?

U mag tijdens het mc-examen en het software-examen ISSO publicatie 82.1 inzien. Deze wordt zowel op papier als digitaal door ons beschikbaar gesteld.

EP-W Detail

Aanvullend examen

Om uw bewijs van vakbekwaamheid voor EP-W Detail te behalen, maakt u:
 • een multiple choice examen (50 vragen) 
Dit examen duurt 2,5 uur.

Wat mag ik inzien?

U mag tijdens het mc-examen ISSO publicatie 82.1 inzien  en delen van hoofdstuk 8 van NTA8800 voor zover nodig om berekeningen te kunnen maken. Deze wordt zowel op papier als digitaal door ons beschikbaar gesteld.

Aanvullend examen EP-U

Met het ingaan van BRL 9500, NTA 8800 kiest u om uw vakbekwaamheid te verlengen voor Energieprestatiecertificaat Utiliteitsbouw (EP-U) uit de volgende certificaten:

 • EP-U Basis
 • EP-U Detail

Voor Basis en Detail maakt u een verschillend aanvullend examen. 

U kunt er voor kiezen examen te doen op locatie in Utrecht, Eindhoven, Arnhem of Amsterdam. 

Het laatste nieuws over EP-examens direct in uw mailbox? Dat kan! Meld u hier aan.

EP-U Basis

Aanvullend examen

Om uw bewijs van vakbekwaamheid voor EP-U Basis te behalen, maakt u:
 • een multiple choice examen (40 vragen) | 120 min
 • een software examen | 90 min

Wat mag ik inzien?

U mag tijdens het mc-examen en software-examen ISSO publicatie 75.1 en hoofdstuk 15 uit ISSO publicatie 82.1 inzien. Deze wordt zowel op papier als digitaal door ons beschikbaar gesteld.

EP-U Detail

Aanvullend examen

Om uw bewijs van vakbekwaamheid voor EP-U Detail te behalen, maakt u:
 • een multipe choice examen (50 mc-vragen)
Dit examen duurt 2,5 uur.

Wat mag ik inzien?

U mag tijdens het mc-examen ISSO publicatie 75.1 inzien, hoofdstuk 15 uit ISSO publicatie 82.1 inzien en delen van hoofdstuk 8 van NTA8800 voor zover nodig om berekeningen te kunnen maken. Deze wordt zowel op papier als digitaal door ons beschikbaar gesteld.

Wat kan ik verwachten?

U ontvangt 2 weken voor de examendatum uw oproepbrief met routebeschrijving naar de examenlocatie. Neem uw oproepbrief en legitimatiebewijs mee naar het examen, want voor het examen wordt uw identiteit gecheckt. We zorgen voor een veilige plek waar u uw spullen (jas, tas, telefoon, etc.) kunt achterlaten. Bij elk examen is er een examenleider aanwezig, die voorafgaand het examen met u de instructies doorneemt.

Het examen

In het document Eindtermen en toetsmatrijs vindt u alle onderwerpen die getoetst worden. De verschillende modules bestaan uit examens met multiple choice vragen, open vragen of een software-examen. Voor elk examen is een maximale tijdsduur vastgelegd. 

Deze worden digitaal door ons beschikbaar gesteld. Wilt u liever de publicaties op papier inzien? Neem dan uw eigen publicaties mee.

Ik kan toch geen examen doen

Kunt u toch geen examen doen?
Kijk voor meer informatie over verzetten/annuleren van uw examen bij onze Veelgestelde vragen.

Certificaat

Een certificaat is hét bewijs van uw vakbekwaamheid. Uiterlijk zes weken na het examen ontvangt u de uitslag. Dit certificaat is vijf jaar geldig.

Examenkandidaat in volle concentratie aan het werk

Kosten

 • Open boek examen (mc): € 246,- excl. btw (€ 297,66 incl. btw)
 • Software examen: € 329,- excl. btw (€ 398,09 incl. btw)

Betaalt u de factuur op tijd?

De betaling moet uiterlijk 14 dagen vóór de examendatum bij Cito binnen zijn, anders wordt uw aanmelding helaas automatisch geannuleerd.

Inzage & bezwaarschrift

Wilt u uw gemaakte werk graag inzien? Dan kunt u een inzage aanvragen:

 • Inzage € 61,71 inclusief btw

Bekijk hier de data en schrijf u direct in.

Bent u het niet eens met een beslissing? U kan een bezwaarschrift indienen:

 • Indienen bezwaarschrift € 153,67 inclusief btw

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden bij onze Veelgestelde vragen.