Sluiten
Kandidaten maken schriftelijk examen

EPN-W

Exameninformatie

CORONA maatregelen & examens voor professionals
LaMark heeft een aantal van haar testcenters weer geopend. Ook zijn Green Meeting Centre en Aristo weer open voor examens. 
Alle examenlocaties zijn ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. Bekijk hier de actuele status per examen en eventuele aanvullende informatie.

Het examen

Wilt u op voor het examen EPN-W adviseur? Volgt u de cursus Energielabel Nieuwbouw Woningen en wilt u deze afsluiten met het examen? Cito verzorgt in opdracht van ISSO (Kennisinstituut voor de installatiesector) het examen EPN-W adviseur.

Let op: Per januari 2021 is NTA 8800 van kracht.
De certificering wordt hierop aangepast. Weten hoe u gecertificeerd blijft? Bekijk uw situatie in het schema of lees meer over de aanvullende EP-examens.

De 2 toetsen

Wilt u zich laten certificeren als EPN-W adviseur en zelfstandig het Energielabel nieuwbouw woningen verstrekken? Schrijf u dan in voor dit examen. Het examen bestaat uit twee toetsen die op dezelfde dag worden afgenomen. De volgorde ligt niet vast.

Man maakt schriftelijk examen
Goed om te weten
 • Gebruik uw volledige naam – overeenkomstig uw legitimatiebewijs – bij inschrijving. Op uw certificaat gebruiken we namelijk deze persoonsgegevens
 • Uw inschrijving is persoonsgebonden. Het is niet mogelijk om van examenplek te wisselen of een examen van een collega over te nemen
 • Geef een persoonlijk e-mailadres op, we communiceren graag persoonlijk met u
 • Het is helaas niet mogelijk om u voor meerdere examens tegelijk aan te melden. Vul voor elk examen een nieuw formulier in

Betaalt u de factuur op tijd?

De betaling moet uiterlijk 14 dagen vóór de examendatum bij Cito binnen zijn, anders wordt uw aanmelding helaas automatisch geannuleerd.

Locatie

U kunt examen doen in Amsterdam, Arnhem, Utrecht of Eindhoven.
Toets 1
Toets 2

Handig om te weten

In toets 1 wordt uw kennis getoetst in een meerkeuzetoets van 40 opgaven.

Toets 1

Schrijf u snel en makkelijk in voor Toets 1 of 2. U kunt zich helaas niet in één keer voor beiden examens inschrijven. Vul per toets een inschrijfformulier in.

Handig om te weten

In toets 2 werk je een case uit. Je controleert een EPC-berekening en herberekent deze met behulp van een softwareprogramma.

Toets 2

Schrijf u snel en makkelijk in voor Toets 1 of 2.
U kunt zich helaas niet in één keer voor beide examens aanmelden. Vul per toets een inschrijfformulier in.
Toets 1
Toets 2

Beoordeling casusexamens

Bij de beoordeling van dit examen wordt gewerkt met aftrekpunten. Er wordt gestart met 10 punten. Alle voorschriften van ISSO 82.1 (inclusief interpretatiedocument) moeten gevolgd worden. In afwijking van de ISSO publicatie 82.1 geldt voor de bepaling van oppervlakten en perimeter een marge van 5%. De reden hiervoor is dat alle afmetingen van de woning met behulp van de tekeningen zijn te bepalen/af te leiden. De volgende aftrekpunten worden in rekening gebracht:

 • Algemene woninggegevens: 1 punt
 • Isolatiewaarde: 1 punt per constructiedeel
 • Overige gegevens (oppervlakte, oriëntatie, begrenzing, perimeter, hellingshoek, etc.): 1 punt per constructietype.
 • Constructiedeel vergeten: 2 punten voor vloer, gevels en daken / 1 punt voor ramen en deuren. (dus een hellend dak met dakraam vergeten is 3 punten).
 • Installaties: 1 punt per fout.
 • Thermische schil: 4 punten voor de foutieve constructies en installaties tezamen.
 • Niet ingevuld of dubbel ingevuld is ook fout.

Oproep

Heeft u zich ingeschreven voor toets 1 of 2 dan ontvangt u 2 weken voor de examendatum een oproepbrief met een routebeschrijving naar de examenlocatie. Neem deze oproepbrief mee naar het examen.

Kunt u toch geen examen doen? Kijk voor meer informatie over verzetten/annuleren van uw examen bij onze Veelgestelde vragen.

Certificaat

Een certificaat is hét bewijs van uw deskundigheid. Uiterlijk zes weken na het examen ontvangt u de uitslag. Als u binnen één jaar voor toets 1 en toets 2 bent geslaagd ontvangt u het certificaat 'Netto warmtevraag zeer Energiezuinige Woningen (EPN-W)'.
Dit certificaat is vijf jaar geldig.

Kosten examen, inzage en bezwaar

U wilt weten waar u op moet rekenen als u examen doet. Hieronder een overzicht van de kosten. Meer informatie over inzage en bezwaar vindt u bij Veelgestelde vragen.

 • Toets 1 – € 347,27 inclusief btw
  Meerkeuzetoets
 • Toets 2 – € 310,97 inclusief btw
  EPC berekening – met gebruik van software pakketten Bink, Twee Snoeken en VABI
 • Toets 2 – € 371,47 inclusief btw
  EPC berekening – met gebruik van software pakketten DGMR en Uniec 2

 • Inzage € 61,71 inclusief btw
 • Indienen bezwaarschrift € 153,67 inclusief btw

Direct uw examens inplannen? Schrijf u hier in voor toets 1 of toets 2.