Sluiten
Examenkandidaten

Financieel Planners

Exameninformatie

CORONA maatregelen & examens voor professionals
LaMark heeft een aantal van haar testcenters weer geopend. Ook zijn Green Meeting Centre en Aristo weer open voor examens. 
Alle examenlocaties zijn ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. Bekijk hier de actuele status per examen en eventuele aanvullende informatie.

Examen FFP

Wilt u als gecertificeerd financieel planner aan de slag? Cito verzorgt in opdracht van de Stichting Certificering Federatie Financieel Planners het examen FFP. Dit examen bestaat uit een theorie-examen, een praktijkexamen en een vaardigheidstraining. De vaardigheidstraining wordt afgenomen door uw opleidingsinstituut.

Per 1 januari 2019:

De SCFFP heeft een nieuwe vorm gekozen voor de certificering van aankomende financiële planners (voor meer informatie hierover kunt u zich wenden tot de FFP: info@ffp.nl).

Dat heeft gevolgen voor de termijn waarbinnen de certificering op de ‘oorspronkelijke wijze’ nog kan plaatsvinden:

  • voor de theorie-examens FFP 1, 2 en 3 geldt dat een kandidaat tot 1 mei 2020 nog examen kan doen. Daarna zijn herkansingen ook niet meer mogelijk. Als sprake is van bijzondere omstandigheden (overmacht) kunnen herkansingen voor de toetsen 1, 2 of 3 van het theorie-examen ook na 1 mei 2020 plaatsvinden. Hiertoe moet de kandidaat een onderbouwd verzoek indienen bij Cito dat ter beoordeling aan FFP zal worden voorgelegd. Let op: eventuele herkansingen na 1 mei 2020 blijven gebaseerd op de wet- en regelgeving 2019. Na 1 oktober 2020 zijn herkansingen voor overmachtsituaties niet meer mogelijk.
  • voor het praktijkexamen FFP geldt dat de laatste examenmogelijkheid in week 47 van 2020 is (16 t/m 20 november 2020). Herkansingen zijn daarna niet meer mogelijk. Let op! De praktijkexamens in juni en november zijn op basis van de nieuwe wetgeving.

De volgende bepalingen in het FFP-examenreglement moeten daarom ook vanaf 1 januari 2019 gelezen worden, op basis van het hierboven bepaalde:

  • art. 11, leden a, b en c
  • art. 14
  • art. 16, lid u

De theorie-examens

Voor het theorie-examen maakt u 3 meerkeuzetoetsen:

Elke toets bestaat uit 15 meerkeuzevragen en is gebaseerd op de toetsmatrijs en de inhoud van de het meest actuele document Beroeps en Deskundigheidseisen van de Financieel Planner. Deze 3 toetsen moet u binnen één jaar halen.

Herkansen? Plan uw herkansing een maand na uw eerste examen in.

Examen doen als het u uitkomt

De theorie-examens worden digitaal afgenomen in één van de testcentra van Lamark. Handig, omdat u zelf de datum, het tijdstip en de locatie bepaalt. De testcentra zijn namelijk over het hele land verspreid, dus meestal kunt u examen doen in de buurt van uw woon- of werkomgeving.

  • Na aanmelding ontvangt u de dag vóór het examen een e-mail ter herinnering. Neemt u uw legitimatiebewijs mee?
  • Vragen over omboeken, annuleren of andere onderwerpen? Bekijk onze Veelgestelde vragen.     

De uitslag

Bij afronding van het examen ontvangt u direct een voorlopige uitslag. U kunt hieraan geen rechten ontlenen.

De definitieve uitslag ontvangt u binnen twee weken na het examen per mail. Bent u geslaagd? Dan ontvangt u tevens het deelcertificaat.

Voorbereiden op uw examens FFP? Met de voorbeeldexamens weet u wat u kunt verwachten.
Goed voorbereid met het voorbeeldexamen

Inzage theorie-examen

Wilt u graag uw theorie-examen inzien? Dat kan. Inzage vindt plaats bij Cito in Arnhem en kost € 61,71 inclusief btw (€ 51,- excl. btw) per examen.
Bekijk hier de data van inzage.

Meer informatie over de inzage vindt u in het examenreglement

Kosten examens

U wilt weten waar u op moet rekenen als u examen doet.

  • Theorie-examen – per toets € 332,75 inclusief btw (€ 275,- excl. btw)

De theorietoetsen betaalt u bij de boeking via iDEAL. De betaling is een onderdeel van het boekingsproces. U ontvangt een factuur van het geboekte examen. Let op! De tenaamstelling van een factuur kan niet worden gewijzigd.