SluitenSluiten

'Ik vind het fijn dat ik zowel zelfstandig als in teamverband werk'

Portretfoto Maarten de Korte
Maarten de KorteStagiair bij team Toetsketens
Stage lopen bij Cito? Hoe ziet dat eruit? Deze vragen krijgen we vaak. Maarten de Korte, 22 jaar, loopt tot medio februari 2022 stage bij team Toetsketens en vertelt je graag hoe hij dit ervaart.  

'Ik studeer Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen.  Dit is een hele brede studie waarmee je veel kanten op kunt. Het duurde even voordat ik erachter was waar nou mijn grootste interesse lag, maar toen ik het vak ‘Language Testing’ ging volgen, was ik eruit. In dit vak staat het toetsen van taal centraal en dat vind ik enorm leuk en interessant. Toen ik op zoek moest naar een stage, ben ik dan ook naar organisaties gaan kijken die zich hier mee bezig houden. Zodoende kwam ik bij Cito uit!

Vanaf het eerste moment dat ik contact had met medewerkers bij Cito, ben ik gelijk super goed ontvangen. Door corona en het thuiswerkadvies was het lang onzeker of ik op kantoor mocht werken.  Gelukkig was er al iets meer mogelijk tegen de tijd dat ik mocht beginnen en kon ik twee van de drie dagen naar kantoor komen. Dat is cruciaal voor een stagiair: Je ontmoet je collega’s fysiek en je maakt mee hoe het er aan toe gaat op de werkvloer. Daar gaat het overigens heel goed. De werksfeer is hartstikke fijn. Er is een gezonde verhouding tussen jonge en oude medewerkers, tussen medewerkers die er pas kort werken en er al heel lang werken. Iedereen helpt elkaar graag, respecteert elkaar en naast het harde werken kan er nog genoeg gelachen worden. Daarnaast ben ik tegelijkertijd met een andere stagiaire begonnen op dezelfde afdeling, wat heel leuk is. Dan heb je een leeftijdsgenoot die in een vergelijkbare levensfase zit en hetzelfde proces doorloopt als jijzelf en wiens ervaringen makkelijk relateren aan die van jou. 

Mijn stage

Ik voer een onderzoek uit waarbij ik kijk naar woordenschat en leesvaardigheid. Het gehele onderzoek – van opzet tot analyse van data – kan ik uitvoeren bij Cito. Hierbij werken we samen met de HvA en de VU. Ook hierin word ik goed begeleid. Ik vind het fijn dat ik zowel zelfstandig aan de slag kan als ook in teamverband werk. Daardoor kun je geregeld feedback krijgen op het werk wat je zelfstandig hebt uitgevoerd en waar nodig aanpassingen maken. Op het moment zitten we in de fase waarin het onderzoek wordt afgenomen, dus het is hartstikke leuk om te kijken of het onderzoek wat je de afgelopen tijd hebt opgezet lekker loopt in de praktijk en of de participanten doen wat je verwacht/hoopt!

Andere werkzaamheden

Hier en daar kan ik ook met andere taken helpen, zoals het bedenken van toetsopgaven (items) of het beoordelen van uitingen van kandidaten die spreek- en schrijfexamens hebben gemaakt. Dit maakt mijn werk heel gevarieerd én ik krijg ook goed zicht op de werkzaamheden van mijn collega’s. Hierdoor heb ik een goed beeld van wat er speelt bij Cito. Iedereen denkt bij ‘Cito’ vaak aan de Centrale Eindtoets in groep acht van de basisschool of de centrale eindexamens in het laatste jaar van de middelbare school. Na een dag op de werkvloer kom je er al vrij snel achter dat die twee onderdelen slechts een fractie zijn van al het werk dat hier wordt verricht. Het is een grote organisatie met veel verschillende teams die allemaal een eigen doelgroep bedienen, van onderwijs tot branche– en beroepsorganisaties.


Ik ben in ieder geval enorm blij dat ik terecht ben gekomen op een prettige werkplek in een fijn team met leuke collega’s. Ik hoop dat we het onderzoek succesvol kunnen afronden en dat onze hypotheses worden bevestigd! Wil je meer weten over mijn onderzoek of over het stage lopen bij Cito? Je mag altijd contact met me opnemen.'