SluitenSluiten
20 juli 2017

Maria Bolsinova wint prestigieuze prijs voor beste proefschrift

Nieuws
Tijdens de IMPS in Zűrich heeft Cito-promovendus Maria Bolsinova vandaag de Psychometric society dissertation award 2016 in ontvangst genomen. Deze prestigieuze prijs voor het allerbeste psychometrische proefschrift ter wereld, ontving zij voor haar onderzoek naar reactietijden in onderwijskundig meten.
Maria Bolsinova

Onderzoek naar reactietijd in computertoetsen 
In haar onderzoek ‘Balancing simple models and complex reality. Contributions to item response theory in educational measurement’ analyseerde Maria de reactietijd van kinderen op vragen in een computertoets en het mogelijke verband met hun vaardigheid. Verder ontwikkelde ze een nieuwe methode om een toetsscore te kunnen rapporteren, die de vaardigheid optimaal weergeeft. Deze methode betreft een uitbreiding van het One Parameter Logistic model (OPLM) dat binnen Cito ingezet wordt bij het uitvoeren van toets- en itemanalyses. Alle hoofdstukken uit haar proefschrift zijn inmiddels gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften, zoals het British Journal of Mathematical and Statistical Psychology en Psychometrika.

Proefschrift Maria behoort tot beste 3 procent ter wereld
Maria Bolsinova voerde haar onderzoek uit bij Cito en aan de Universiteit Utrecht in de periode 2011-2015 en op 13 mei 2016 promoveerde zij cum laude, hetgeen enkel is weggelegd voor proefschriften die wereldwijd tot de beste 3% horen. Sinds eind 2015 werkt Maria als post-doctoraal onderzoeker bij de psychologische methodenleer-groep aan de Universiteit van Amsterdam.