SluitenSluiten
8 december 2020

Citolab zet volgende stappen met app Beeldverhaal

Nieuws
In 2019 ontwikkelde Citolab een prototype van Beeldverhaal. Een app waarmee leraren de spreekvaardigheid van leerlingen kunnen beoordelen. Het leverde Cito de NOT Innovatie Award 2019 op.

Samenwerking met Radboud Universiteit
Om de automatische spraakherkenning verder te optimaliseren, gaan we het komende jaar samenwerken met het Centre for Language and Speech Technology (CLST) aan Radboud Universiteit. Op dit moment hebben zij diverse projecten lopen met kinderspraak. Spraaktechnologe Catia Cucchiarini: “Bij die projecten gaat het om leren lezen en dan werkt Automatische Spraakherkenning wel aardig, omdat je van tevoren weet wat leerlingen gaan voorlezen. Bij Beeldverhaal is dat niet het geval, en dat maakt het complexer.” Het is ook een stuk lastiger om informatie uit kinderstemmen te halen dan uit stemmen van volwassen. Dat heeft te maken met hun kortere stembanden die sneller trillen en door meer aarzelingen en afgebroken woorden. De verschillen tussen groep 3 en 6 zijn al enorm.

Om de spraakherkenner voor volwassenen aan te passen aan kinderspraak zijn veel data van kinderstemmen nodig, waarmee de spraakherkenner getraind kan worden. Het CLST verzamelt al een aantal jaar spraak van kinderen voor verschillende projecten. Daarnaast gaat Citolab in dit project ook extra spraak verzamelen. Deze samenwerking met de Radboud Universiteit is een mooie volgende stap om Beeldverhaal geschikt te maken voor gebruik in de klas, volgens Ilse Papenburg, prototype-eigenaar van Beeldverhaal bij Cito.

Meld je aan voor de pilot
Tot aan de kerstvakantie organiseert Citolab een pilot voor leraren in het primair onderwijs die les geven aan leerlingen in groep 3, 4, 5 of 6. Door deel te nemen maak je actief kennis met Beeldverhaal en kan jij zelfstandig en onbeperkt samen met jouw leerlingen op een innovatieve manier spreekvaardigheid in beeld brengen en beoordelen. Meld je aan via mail om snel te kunnen beginnen!

Beeldverhaal
Meer weten over beeldverhaal?