Sluiten
coronavirus

Coronavirus-crisis

Update 2 juni 2020

Coronavirus-crisis

We helpen & we staan klaar

De coronavirus-crisis zorgt ervoor dat we met elkaar voor grote uitdagingen staan. Als Cito ondersteunen we jullie hierbij. Met informatie en met het bieden van oplossingen op afstand, door met je mee te denken over alternatieven. 
Klantenservice
Heb je ondersteuning van ons nodig of heb je andere vragen? We helpen je graag! Neem vooral contact op met onze Klantenservice: (026) 352 11 11 of klantenservice@cito.nl. Onze medewerkers werken vanuit kantoor of thuis, maar staan paraat.

Bestellingen voor basis- en speciaal (basis)onderwijs 

Verzoek: plaats je bestelling online. Wij zorgen ervoor dat je bestelling met zorg geleverd wordt, binnen onze normale levertermijn.

Bestellingen voor alle andere scholen en instellingen

Neem telefonisch contact op met onze klantenservice voor de mogelijkheden. Zo kunnen we direct en op maat met je meedenken over een juiste levering. Digitale producten kun je wel gewoon online bestellen.

Ondersteuning bij (herstart) scholen

Nu beschikbaar: handreiking RV-toets
Op 8 april werd het Servicedocument aanpak coronavirus  aangevuld met o.a. de Slaag-zakregeling 2019-2020. Nieuw element is de resultaatsverbeteringstoets (RV-toets) die leerlingen de kans biedt hun SE-cijfer te verbeteren. De RV-toets moet door scholen zelf gemaakt worden en wordt afgenomen in juni. 
Bij Stichting Cito hebben we een handreiking samengesteld. Daarmee willen we scholen ondersteunen bij het ontwikkelen van de RV-toetsen en de cijfergeving. Je vindt de handreiking hier op cito.nl en op Examenblad.

Schoolexamens en RV-toets

Handreiking RV-toets - tips om je te helpen

Voor eindexamenkandidaten die hun eindcijfer(s) willen ophalen of verbeteren, wordt dit schooljaar afgesloten met de RV-toets. Voor sommige leerlingen is die toets dus cruciaal. Daarom geven we je als Stichting Cito graag tips als hulpmiddel voor het maken en becijferen van de toets. De tips móet je niet naleven, je mág ze gebruiken.  We hopen dat ze je ondersteunen in deze uitzonderlijke tijd. Meer info.

Q&A RV-toets

  • Heb je vragen over de RV-toets? Veelgestelde vragen van docenten en onze antwoorden daarop plaatsen we onderaan op de RV-pagina.
  • Heb je specifieke vragen? Mail ze naar onze speciale helpdesk: hulpbijexamens@cito.nl. We geven je binnen twee werkdagen antwoord.

Speciale helpdesk voor de schoolexamens

Worstel je als docent met vragen rondom de afsluitende toetsing van dit schooljaar? Mail dan onze online helpdesk: hulpbijexamens@cito.nl.

De helpdesk is een initiatief van Cito-divisie Onderzoek, Kennis & Innovatie, samen met Kennisnet en SLO. Meer info.

 

Tips bij schoolexamens

De schoolexamens van dit jaar zijn nóg belangrijker dan andere jaren. En de omstandigheden waaronder ze worden afgenomen, zijn bijzonder. Daarom hebben we tips bij elkaar gezet waar je aan kunt denken bij het op afstand afnemen van schoolexamens. Naar de tips.

Q&A schoolexamens

Veel leraren namen al contact op met onze online helpdesk: hulpbijexamens@cito.nl. Ze stelden vragen over het samenstellen, afnemen en beveiligen van toetsen en examens op afstand. Op deze pagina met Q&A's vind je hun vragen en onze antwoorden. Misschien helpen ze ook jou een stap verder. 

Schoolexamens voorbereiden

Misschien een mooie voorbereiding op de schoolexamens: een oud examen oefenen. Vanuit Cito bieden we twee opties. In onze Examenbank vind je alle centrale examens van 2017 - 2019. Onze oude Kijk- en Luistertoetsen zijn te benaderen via de toetsbibliotheek van Woots.

Training en advies op afstand

In company

Inmiddels kunnen wij met trots melden dat wij de afgelopen weken trainingen en consultancy op afstand verzorgden. Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het verzorgen van training en advies op afstand. Daarom kunnen wij nagenoeg alle in company mbo en HO trainingen online uitvoeren.

Wat bij je past

In overleg met jou kiezen wij de software die het beste bij jouw onderwijsinstelling past (MS Teams, Go To Meeting of ZOOM). Met deze programma’s verzorgen onze trainers in company training, net als een klassikale training. Wij blijven je helpen bij de professionalisering van examendeskundigen.

Centrale examens - mbo

Verruiming afname mbo-examens

Vooraankondiging: Scholen willen graag over een langere periode dan nu de examens af kunnen nemen. Dit komt door de maatregelen die het kabinet nam om uitbreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het CvTE bereidde daarom twee afnameperiodes uit. Naar de definitieve (actuele) melding.

Rijksoverheid

Lees ook de veelgestelde vragen over het coronavirus en het onderwijs op de site van Rijksoverheid.nl.

Nieuwsbrieven

Cito BV stuurt regelmatig nieuwsbrieven met uitgebreide informatie over hoe we het onderwijsveld kunnen helpen. Dit zijn de meest recente nummers:

 

Meld je aan om onze nieuwsbrieven primair en speciaal onderwijs in je mailbox te ontvangen. 

HO-studenten en professionals

Toelatingstoetsen pabo

Instroom onder voorwaarden - Besloten is dat studenten die naar de pabo willen, maar de toelatingstoetsen nog niet hebben gehaald, per 1 september 2020 onder voorwaarden mogen beginnen. Ze moeten dan wel voor 1 januari 2021 alsnog de toelatingstoetsen hebben behaald. Lees meer.

Afname ISSO, EP, NVHP, FFP, Telecom CAI, Bal/Bast, Boa OV, PE Elektrolassen en Sportmassage 

Alle examens voor professionals worden langzaam weer opgestart. Bekijk hier de actuele informatie per examen en eventuele aanvullende informatie.