SluitenSluiten
Middelbaar beroepsonderwijs en Hoger onderwijs

Collega's gezocht

Vacature Senior onderwijskundig onderzoeker

Cito logo plectrumVerder

Collega gezocht bij Cito in Arnhem

Ben jij de onderzoeker die de verbinding zoekt tussen onderwijskunde, psychometrie en de uitdagingen van het onderwijs van nu? En geef jij vorm aan toegepast wetenschappelijk onderzoek ten aanzien van onderwijskundig meten? Dan gaan we graag met je in gesprek!

Voor de afdeling Onderzoek, Kennis en Innovatie zoeken wij een

Senior onderwijskundig onderzoeker

voor 28-36 uur per week

Word jij onze nieuwe collega

Welke vraag stel jij jezelf iedere dag?

Het eerste wat je merkt als je bij Cito komt werken, is dat bij ons de vraag centraal staat. Vragen uit de praktijk over onderwijskundig meten om precies te zijn. Wat zijn kenmerken van toetstaken die zicht geven op de handelwijze van de leerling én de weg ernaartoe? Welke elementen van game design zijn toepasbaar in een assessment context? Hoe kan technologie faciliteren bij het in beeld brengen van mogelijkheden en talenten van leerlingen? En hoe kunnen databronnen slim worden vertaald in aanbevelingen over leerroutes? Samen met onderwijsprofessionals en universiteiten zoek jij iedere dag naar antwoorden op dit soort vragen.

Wat ga je doen?

Het meerjarenbeleidsplan beschrijft onze ambities op het vlak van onderzoek, innovatie en kennisdeling.
In aansluiting op het meerjarenbeleidsplan wordt elk jaar een werkprogramma opgesteld. Dit programma bevat alle projecten en activiteiten die we in een jaar willen uitvoeren om onze ambities te realiseren. Het programma komt tot stand door in gesprek te gaan met stakeholders, door te luisteren naar scholen, en door goed te kijken naar lessen uit voorgaande jaren. Jij geeft mede richting aan het werkprogramma en de strategische lijn van de afdeling. Je hebt een afwissend takenpakket en treedt in deze rol regelmatig naar buiten. Je voert praktijkgericht onderzoek uit en rapporteert hierover in het wetenschappelijke forum en de onderwijspraktijk. Je vormt zelfstandig consortia, initieert onderzoeksaanvragen en vervult hierbij een sturende rol. Ook het begeleiden en evalueren van strategische, op innovatie gerichte, samenwerkingen behoort tot jouw takenpakket.

In deze functie word je onderdeel van het Team Onderwijskundig Onderzoek, een van de teams binnen de Afdeling Onderzoek, Kennis en Innovatie (OK&I). Het is een multidisciplinair team bestaande uit promovendi en wetenschappelijk onderzoekers. Het team doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onderwijskundig meten. Dat kan gaan om onderzoek dat we op eigen initiatief doen, als onderdeel van ons meerjarenbeleidsplan. Maar we doen ook onderzoek in opdracht van OCW, gericht op de onderwijspraktijk, en onderzoek in opdracht van derden. Onze onderzoeksprojecten voeren we uit in samenwerking met universiteiten en partners uit de onderwijspraktijk, bijvoorbeeld in consortiumverband.

Wat vragen wij van jou?

Voor deze functie zijn wij op zoek naar een ervaren wetenschappelijk onderzoeker die thuis is in praktijkgericht onderzoek op het gebied van onderwijskundig meten. Je staat stevig in je schoenen en bent in staat tot het leiden van complexe projecten/programma’s met een hoog afbreukrisico. Je hebt ervaring in het werken met wetenschappelijke subsidieverstrekkende organisaties zoals NWO en/of opdrachtgevers in de private sector. Je deinst er niet voor terug om alleen of samen met collega’s initiatief te nemen en actief opdrachten te acquireren. Je staat in goed contact met maatschappelijke partners, maar spreekt ook de taal van bestuurders en beleidsmakers. Je bent een vraagbaak voor collega’s door je inhoudelijke kennis en je manier van werken, en je bent een gezaghebbende gesprekspartner voor interne en externe partijen op alle niveaus. Je bent gericht op samenwerking en in staat verbindingen te leggen.

Daarnaast vragen we van je dat jij:

  • beschikt over academisch werk- en denkniveau, bijvoorbeeld tot uiting komend via een afgeronde opleiding sociale wetenschappen met aangetoonde affiniteit met methoden en technieken en/of onderwijskundig meten;
  • gepromoveerd bent op een voor deze functie relevant onderwerp, bijvoorbeeld op een gebied van psychometrie, technology enhanced assessment of validiteit;
  • je sporen verdiend hebt als (praktijkgericht) onderzoeker;
  • een goed ontwikkeld strategisch inzicht hebt in de assessment- en toetspraktijk en daardoor succesvol weet te schakelen tussen inhoud, proces en de belangen van de verschillende interne en externe stakeholders;
  • ruime ervaring hebt met het aanvragen van onderzoeksgelden bij subsidieverstrekkende organisaties zoals NWO;
  • een sterk (inter)nationaal netwerk hebt in de academische wereld, meer specifiek in het vakgebied onderwijskunde en psychometrie;
  • aantoonbaar ervaren bent in het opzetten, budgetteren, plannen en inrichten van projecten;
  • in staat bent om professionals te enthousiasmeren voor, en betrekken bij, innovatieve onderzoeksprojecten;
  • de Nederlandse en Engelse taal beheerst in woord en geschrift.

Wat mag je van ons vragen?

Afhankelijk van je kennis en ervaring bieden we je een salaris in schaal 12 of 13 van onze Cito cao (respectievelijk maximaal € 5.610,- of maximaal € 6.082,- bruto per maand) bij een fulltime dienstverband. Daarnaast word je opgenomen in het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. Een goede werk-privé-balans vinden we belangrijk, dus flexibel werken behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast investeren we in goede ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Tot slot krijg je een individueel werknemersbudget (IWB) die je kunt inzetten voor bijvoorbeeld extra verlof.

Nog vragen?

Jos Keuning, Hoofd Onderwijskundig Onderzoek, vertelt je graag meer over deze vacature.
Hij is telefonisch te bereiken op (026) 352 13 46. Ons Servicepunt weet alle ins en outs over de sollicitatieprocedure. Zij zijn bereikbaar op (026) 352 78 89 of via vacatures@cito.nl.

Wil je solliciteren?

Vul dan het sollicitatieformulier in. Het formulier vind je onderaan deze pagina.
Stuur je motivatie en cv samen met het sollicitatieformulier vóór 3 augustus 2022 naar ons toe. Vermeld hierbij vacaturenummer 22-36.

Deze vacature wordt tegelijkertijd intern en extern geplaatst, interne kandidaten hebben bij gelijke geschiktheid voorrang.