Sluiten
medewerkers computerscherm

Werken bij Cito

Onderzoekers

Onderzoekers

Praktijkoplossingen voor reële vraagstukken

Gelijke kansen voor iedereen, dat is de missie van Cito. Bij het waarmaken van deze missie speelt het vakgebied Onderzoek en innovatie een belangrijke rol! Wij zorgen ervoor dat onze toetsen en examens aantoonbaar nauwkeurig meten wat ze moeten meten. Dat de kwaliteit van opgaven goed is en dat de opgaven aansluiten bij de kennis of vaardigheid van de afnemer. We zorgen ervoor dat resultaten en rapportages betrouwbaar zijn. En kijken daarnaast waar scholen en bedrijven in de praktijk tegenaan lopen. Hoe wij kunnen helpen bij het beter vormgeven van leer- en ontwikkelingsprocessen, nu én in de toekomst. Zo volgt het team van CitoLab nauwgezet de trends en probeert deze – al kritisch kijkend naar wat er nodig is in de toekomst – te vertalen naar concrete producten.

De vragen die wij iedere dag stellen …

De belangrijkste vraag in ons werk is: ‘Wat is het beste ontwikkeltraject en het beste instrument om het doel voor de opdrachtgever te bereiken, waarbij de kansen voor alle kandidaten gelijk zijn?’ Om hier antwoord op te geven, proberen we tot in de kern te achterhalen wat de klant wil en waar deze tegenaan loopt. Wat is nu precies het probleem waar een school tegenaan loopt? Wat moet er gemeten worden en waarom? Wat zouden toetsscores moeten betekenen? Met de kennis die er binnen Cito is, zoeken we steeds weer naar nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde oplossingen.

Het antwoord dat wij geven

De antwoorden op die vragen vertalen wij naar betrouwbare toetsontwerpen en -ontwikkeltrajecten, waar onze collega’s mee verder kunnen. Of naar een prototype, dat we in co-creatie met de markt ontwikkelen tot een volwaardig toetsproduct. Daarnaast doen we veel probleemgestuurd – soms baanbrekend! – onderzoek naar nieuwe meetmodellen en toetsmogelijkheden. De afgelopen jaren onderzochten we bijvoorbeeld welk meetmodel er achter een adaptieve toets moet zitten. Het resultaat? Een toets die het niveau van de kandidaat registreert en zich hier zelf op aanpast. Daardoor krijgt de kandidaat direct de juiste vragen en is de toets veel sneller te maken dan een papieren toets. De betrouwbaarheid van de toets is echter even groot.

Werken bij Cito – Onderzoek, Kennis en Innovatie
Altijd een interessant probleem om op te lossen
(Onder)zoek jij graag een praktijkoplossing voor een reëel vraagstuk? En spreekt het je aan dat jouw oplossingen gebruikt worden door duizenden leerlingen? Dan is er in Nederland en misschien zelfs wereldwijd geen betere plek om te werken! Bij Cito is er altijd wel een interessant vraagstuk op te lossen en werk je samen met collega’s op een zeer hoog niveau. We hebben niet voor niets een aantal hoogleraren in ons team. Daarbij werken we niet alleen voor de Nederlandse markt, maar reizen we ook regelmatig naar het buitenland af om te spreken – en luisteren! – op congressen of om trainingen en advies te geven. Kortom, je werk bij ons is veelzijdig, soms veeleisend, maar nooit saai!
Onderzoeker Iris
Directeur onderzoek, kennis en innovatie Saskia Wools