Sluiten

“Je kunt hier kansen creëren”

Marleen Oosterink
Marleen OosterinkProductmanager Primair en speciaal onderwijs bij Cito
Het verhaal van Marleen Oosterink

Nieuwe werkwijze

Trots ben ik op Groeimeter, recent ontwikkeld met onze kennis- en innovatieafdeling. Voor ons een nieuwe werkwijze, waarbij we geen kant-en-klaar product, maar een prototype presenteerden tijdens de NOT, de grootste onderwijsbeurs van Nederland. Scholen gaven ons direct feedback én konden zich opgeven voor een pilot. De pilotscholen zijn inmiddels actief betrokken. Ze zijn zelf aan de slag gegaan met Groeimeter en geven ons heel goede feedback. We bezoeken ook regelmatig scholen en gaan in gesprek met leerlingen en leerkrachten om te kijken wat zij ervan vinden. Is het leuk? Snappen ze het navigeren? Wat kan beter?

Geen dag is hetzelfde!

Dit soort gesprekken en bezoeken zijn ontzettend leuk en inspirerend. Enerzijds omdat we daardoor iets ontwikkelen waar scholen en leerlingen echt iets aan hebben, anderzijds omdat het heel veelzijdig is: telkens schakelen tussen niveaus en verschillende lagen. De ene keer zit ik met een directeur aan tafel, de andere keer met 60 pabostudenten. Dan weer met een leerkracht en de volgende keer met onze IT-afdeling.

Werk dat ertoe doet

Onze grootste uitdaging is denk ik om de zachtere kant van Cito te laten zien. Van oudsher staan we bekend om de ‘harde’ cijfers of oordelen die qua gevoel verbonden zijn aan toetsen. Meten is weten. Maar Cito staat juist voor ‘gelijke kansen voor iedereen’! Een toets is een middel, geen doel. Een toets is geen eindpunt, maar juist iets waarop je verder kunt bouwen. Zodat alle leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen. Werk dat er dus toe doet. Tel daarbij op dat Cito een gezellig bedrijf is, met een heel open cultuur. Ik krijg veel vrijheid in mijn werk; werk vanuit eigen verantwoordelijkheid en kunnen. Je kunt hier kansen creëren en zelf je ontwikkeling opzoeken. Dat alles maakt dat ik inmiddels al ruim 9 jaar met veel plezier bij Cito werk!”