Sluiten

“Heel bijzonder om aan zoiets wezenlijks te werken”

Wilma Vrijs
Wilma VrijsToetsdeskundige Engels bij Cito
Het verhaal van Wilma Vrijs

Toetsen en examens maken we samen

Het maken van een examen kost gemiddeld twee jaar. Samen met drie docenten stel ik het examen samen; we zoeken teksten en maken vragen. Daarbij kijken er vijf tot zes collega’s, een Neerlandicus en een native English speaker mee. Dit alles gebeurt onder aansturing van het College voor Toetsen en Examens, zij zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van alle examens. Vervolgens wordt het examen verder uitgewerkt in de vorm van drukwerk of een digitale toets. In de laatste fase wordt geschaafd en geslepen totdat alles tot in de kleinste details in orde is.

Leerzame uitdagingen

Mijn uitdaging bestaat er enerzijds uit dat het examen inhoudelijk goed op niveau moet zijn voor de leerlingen. Niet te makkelijk, niet te moeilijk en passend bij hun belevingswereld. Dat is ontzettend leuk! Anderzijds zorg ik ervoor dat het hele proces goed en volgens planning verloopt. Ieder jaar is er wel iets nieuws om op te puzzelen. Dit jaar (2017) maken we bijvoorbeeld voor het eerst ook de digitale toets openbaar na afloop van het examen. Met de papieren versie doen we dit al jaren, maar met een computerexamen is dat toch net een ander verhaal. Dat houdt het werk interessant en uitdagend.

Kennis verdiepen en delen

Al met al is Cito gewoon een heel leuk bedrijf om voor te werken. Je doet iets wat van wezenlijk belang is, je kunt leren en jezelf verder ontwikkelen. Binnen Cito wordt bovendien veel kennis gedeeld. Ieder jaar organiseren collega’s bijvoorbeeld een grote studiedag. En ook daarnaast zijn er veel mogelijkheden om je kennis te verdiepen en beter te worden in je vak. Er werken ontzettend bevlogen mensen, dat is heel inspirerend om mee samen te werken!