Sluiten
Kandidaten maken schriftelijk examen

EP-examens 

Exameninformatie EP-W, EP-U en aanvullende EP-examens

CORONA maatregelen & examens voor professionals
Update 1 november 2021 | Vanaf 1 november 2021 worden de toetsen afgenomen gebaseerd op de ISSO publicatie 3e druk

Update 24 september 2021 | Bij Lamark wijzigt per 25 september het coronabeleid: u hoeft niet langer 1,5 m afstand te houden en het gebruik van kluisjes wordt weer verplicht. Daarnaast gaat per 1 oktober 2021 de normale annuleringen- en wijzigingstermijn weer in, oftewel kosteloos annuleren of wijzigen tot 7 dagen voorafgaand aan de examendatum.
Op de website van Lamark vindt u het meest actuele beleid en meer informatie over deze wijzigingen.

Update 1 september 2021: Verlenging tijdsduur Module 2 en 3 en stoppen Thuisexamering
De examencommissie heeft besloten de tijdsduur voor Module 2 en Module 3 vanaf 1 september te verlengen met 30 minuten. Onze examentijden zijn hierop aangepast, ook bij Lamark.
Cito heeft besloten geen thuisexamens meer af te nemen. Met examens op locatie bij Cito of Aristo en examens bij Lamark bieden wij ruime mogelijkheden aan om de examens af te nemen. Thuisexamens worden in principe niet meer ingepland, tenzij nieuwe landelijke lockdowns worden ingesteld.

Update 2 juli 2021: Aanvullende examens verlengd tot 1 november 2021
Goed nieuws voor bestaande adviseurs die het aanvullend (meerkeuze-)examen nog niet behaald hebben: De examencommissie heeft besloten de mogelijkheden om het aanvullend (meerkeuze-)examen te behalen, te verlengen tot 1 november 2021. Dit geldt voor adviseurs die vóór 1 juli 2021 tenminste één poging gedaan hebben om dit examen te behalen. U kunt dus nog via het aanvullende traject gecertificeerd worden als EP-adviseur. De geldigheid van alle examens blijft 1 jaar, dus u moet het software-examen en het aanvullend examen binnen 1 jaar gehaald hebben om gecertificeerd te worden. Wij hebben de mogelijkheden om via Lamark een afname te plannen inmiddels weer open gezet. We gaan het examen ook op korte termijn weer op locatie aanbieden. Houd onze website in de gaten!

Algemeen
Het is mogelijk om alle modules EP-W en EP-U (incl. aanvullend) in te plannen. U kunt bij de meeste modules kiezen of u dit bij één van examencentra van Lamark of op locatie bij Cito of Aristo wilt maken. Een verschil met een examen bij Lamark is dat u bij Cito/Aristo de kleinere losbladige bijlagen (zoals tekeningen en plattegronden) en de ISSO-publicatie op papier krijgt aangeboden. Bij Lamark zijn deze op het scherm te raadplegen.
Module 4 kunt u alleen op locatie bij Cito/Aristo maken.
EP aanvullende examens, EP-W Basis, EP-W Detail of EP-U Basis, EP-U Detail

Het EP-examen

Vanaf 1 januari 2021 is NTA 8800 van kracht. U kunt uw bewijs van vakbekwaamheid behalen voor EP-W Basis of Detail of EP-U Basis of Detail.

Cito verzorgt in opdracht van ISSO (Kennisinstituut voor de installatiesector) het vernieuwde examen EnergiePrestatiecertificaat Utiliteitsbouw (EP-U), EnergiePrestatiecertificaat Woningbouw (EP-W) en de aanvullende examens EP voor al gecertificeerde EP-adviseurs.  

Nieuw! Eenvoudiger examens boeken bij Cito

U kunt vanaf nu examens boeken en beheren via Cito Portaal. Met uw eigen account kunt u al uw gegevens en boekingen maken, inzien en beheren. Betaling gaat via Ideal en de factuur ontvangt u per mail. Examens annuleren of omboeken kan tot 10 dagen voor uw gekozen examendatum.
Meld u zich later af dan wordt het gehele bedrag in rekening gebracht. Restitutie is dan niet meer mogelijk.

Examenkandidaten kunnen zich zelf inschrijven via het portaal. Meerdere kandidaten tegelijkertijd inschrijven is niet mogelijk. Een account is persoonsgebonden.
Wat is hoe beschikbaar en wat neem ik mee naar mijn examen?
Bijlagen (incl. ISSO-publicatie)RekenmachineKladpapier 
Op locatieOp papier beschikbaarZelf meenemenBeschikbaar op locatie 
LamarkDigitaal beschikbaar: alle bijlagen zijn verwerkt in de toetsZelf meenemenBeschikbaar op locatie 
Op locatie
Lamark
Alle modules

Afname op examenlocatie in Arnhem, Amsterdam of Eindhoven

Bij Cito & Aristo is een besloten ruimte waar u veilig examen kunt doen, conform alle geldende Corona maatregelen. Deze examens vinden plaats op vooraf bepaalde data en tijdstippen. U maakt het examen met meerdere kandidaten tegelijk in 1 ruimte. U krijgt een eigen werkplek en een laptop tot uw beschikking.

Het verschil met een examen bij Lamark is dat de bijlagen (zoals tekeningen en plattegronden) bij Cito & Aristo op papier worden aangeboden. Als u besluit op locatie examen te doen, ontvangt u voorafgaand een mail met alle benodigde informatie.

Let op! Module 1 & 5 worden momenteel alleen in Arnhem afgenomen.

Alle modules (behalve module 4)

Examen doen bij examencentrum Lamark

Bij Lamark examen doen

Wanneer u kiest voor examinering bij Lamark, kiest u zelf de examenlocatie, datum en het tijdstip.
Met meer dan 20 examenlocaties is er vast één bij u in de buurt. Lamark heeft gecertificeerde examenlocaties. Deze zijn bezocht door de Stichting Examenkamer en hebben het Corona-proof certificaat ontvangen. Kijk voor meer informatie op de website van Lamark. U kunt zich direct inschrijven voor de verschillende modules via de betreffende linkjes.

Belangrijk
Op basis van veelgestelde vragen hebben we handige en belangrijke informatie voor u op een rij gezet over examen doen bij Lamark. We raden u aan dit goed door te nemen, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Dyslexie
Heeft u een dyslexieverklaring? Dan heeft u recht op extra tijd bij het examen.

Graag ontvangen wij via energielabel@cito.nl een kopie van uw dyslexieverklaring, samen met de gegevens van de examen(s) waar u zich voor aan wilt melden. U ontvangt dan van ons een aparte link om u voor de examen(s) in te schrijven.

Examens EnergiePrestatiecertificaat 

In de nieuwe examenstructuur behaalt u uw bewijs van vakbekwaamheid voor:
Bent u al gecertificeerd EP-adviseur, dan hoeft u alleen het Aanvullend EP-examen te maken. Bekijk de voorbeeldexamens om een indruk te krijgen van wat u kunt verwachten.
Tijdens de examens mag u bepaalde ISSO publicaties inzien.

Het laatste nieuws over EP-examens direct in uw mailbox? Dat kan! Meld u hier aan.

Cesuur examens EP

De cesuur is de grens tussen slagen en zakken. In onderstaand overzicht leest u per examen wanneer u geslaagd of gezakt bent.

Een voorbeeld: U kunt maximaal 40 punten halen. Heeft u 30 punten of meer gehaald? Dan bent u geslaagd. Heeft u 29 punten of minder gehaald? Dan bent u helaas gezakt voor dit examen.
Maximale scoreGezaktGeslaagd
EP-U en EP-W Module 14029 30
EP-U Module 22217 18
EP-W Module 22722 23
EP-U Module 33530 31
EP-W Module 33126 27
EP-W en EP-U Module 4B en 4D105 10
EP-W en EP-U Module 5 3021 22
EP-W en EP-U Aanvullend Basis5037 38
EP-W en EP-U Aanvullend Detail6548 49
EP-U en EP-W Module 1
EP-U Module 2
EP-W Module 2
EP-U Module 3
EP-W Module 3
EP-W en EP-U Module 4B en 4D
EP-W en EP-U Module 5
EP-W en EP-U Aanvullend Basis
EP-W en EP-U Aanvullend Detail

Incompany-examens

Volgt u een cursus of opleiding? Informeer dan eens bij uw opleider of zij incompany examens afnemen.

Bent u opleider en geïnteresseerd in de mogelijkheden, lees hier hoe het werkt.

Voorbeeldexamens

Examen doen blijft spannend. Bekijk de voorbeeldexamens om een indruk te krijgen van wat u kan verwachten. Beantwoord de vragen en kijk uw werk na met de antwoordbladen.

> Naar voorbeeldexamens: