Sluiten
Bedrijven en Primair onderwijs

Zonne-energiesystemen

Exameninformatie

CORONA maatregelen & examens voor professionals
LaMark heeft een aantal van haar testcenters weer geopend. Ook zijn Green Meeting Centre en Aristo weer open voor examens. 
Alle examenlocaties zijn ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. Bekijk hier de actuele status per examen en eventuele aanvullende informatie.

Het examen

Gaat u binnenkort de cursus montage zonne-energiesystemen volgen? Cito verzorgt in opdracht van ISSO (het Kennisinstituut voor de installatiesector) de theorie-examens Zonne-energiesystemen.

2 theorie examens 

Weet u inmiddels alles over het veilig en deskundig installeren van zonne- energiesystemen op daken? Dan kunt u zich inschrijven voor de volgende twee theorie-examens:

 • Ontwerp zonnestroomsystemen
 • Ontwerp zonnewarmtesystemen

U begint het examen met het theoriedeel van 30 meerkeuzevragen, waarna er 10 meerkeuzevragen over een praktijkcasus volgen. 

Praktijkexamen
Het praktijkexamen vindt plaats bij uw opleidingsinstituut.

Man maakt schriftelijk examen
Goed om te weten
 • Gebruik uw volledige naam – overeenkomstig uw legitimatiebewijs – bij inschrijving. Op uw certificaat gebruiken we namelijk deze persoonsgegevens
 • Uw inschrijving is persoonsgebonden. Het is niet mogelijk om van examenplek te wisselen of een examen van een collega over te nemen
 • Geef een persoonlijk e-mailadres op, we communiceren graag persoonlijk met u
 • Het is helaas niet mogelijk om u voor meerdere examens tegelijk aan te melden. Vul voor elk examen een nieuw formulier in

Aanmelden

Laat zien dat u alles weer over de bouwkundige montage van zonne-energiesystemen. Schrijf u in voor dit examen én kies zelf u examendag. Inschrijven kan tot 4 weken vóór de examendatum. Wanneer er te weinig aanmeldingen zijn voor een bepaalde datum, kan het examen geannuleerd worden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van inschrijving en een factuur.

 • Wilt u zich aanmelden voor beide examens?  Vul dan voor elk examen een apart inschrijfformulier in.
 • Betaal de factuur op tijd. De betaling moet uiterlijk 14 dagen voor de examendatum bij Cito binnen zijn, anders wordt uw aanmelding automatisch geannuleerd. Opnieuw aanmelden kan natuurlijk altijd.
 • Kunt u toch geen examen doen? Kijk voor informatie over omboeken of annuleren bij onze Veelgestelde vragen.

Oproep

Heeft u zich ingeschreven voor een theorie-examen, dan ontvangt u 2 weken voor de examendatum een oproepbrief met een routebeschrijving naar de examenlocatie: The Green Meeting Center, Arnhem.

Certificaat

Een certificaat is hét bewijs van uw deskundigheid. Uiterlijk 6 weken na het examen ontvangt u de uitslag. Bent u geslaagd voor een module, dan ontvangt u het bijbehorende certificaat.

Cesuur

De cesuur is de grens tussen slagen en zakken. U kunt voor beide theorie-examens maximaal 40 punten halen. Heeft u 30 punten of meer gehaald? Dan bent u geslaagd. Heeft u 29 punten of minder gehaald? Dan bent u helaas gezakt voor het examen.

Kosten examen, inzage en bezwaar

U wilt weten waar u op moet rekenen als u examen doet. Hieronder een overzicht van de kosten. Meer informatie over inzage en bezwaar vindt u bij Veelgestelde vragen.

 • Examen Zonne-energie – € 396,28 inclusief btw

 • Inzage € 61,71 inclusief btw
 • Indienen bezwaarschrift € 153,67 inclusief btw

Direct uw examens inplannen? Schrijf u hier in voor een examen Zonne-energiesystemen.