Sluiten
Middelbaar beroepsonderwijs en Hoger onderwijs

Hoger onderwijs

Toelatingstoetsen pabo

Starten op de pabo per 1 september 2020

(20-05-2020) Instroom onder voorwaarden

Besloten is dat studenten die naar de pabo willen, maar de toelatingstoetsen nog niet hebben gehaald, per 1 september 2020 onder voorwaarden mogen beginnen. Ze moeten dan wel voor 1 januari 2021 alsnog de toelatingstoetsen hebben behaald. Studenten hebben hier per vak twee kansen voor. Als dit niet lukt, dan moeten ze de opleiding alsnog verlaten. 
 
Wat betekent dit voor jou?
Je mag de toelatingstoetsen maken in de beschikbare toetsvensters tussen juni en december 2020. Voor 1 januari 2021 moet je de toelatingstoetsen succesvol hebben afgerond.  

Toelatingstoetsen oktober/november en het coronavirus
Eind december 2020 worden bezemafnames van de toelatingstoetsen georganiseerd. Deze bezemafnames zijn alleen bedoeld voor studenten die vanwege coronagerelateerde klachten (inclusief quarantaine) de eerste kans van de toelatingstoetsen in het toetsvenster van oktober/november of de toelatingstoetsen in het toetsvenster van december niet konden maken. Hou dan rekening met:
 
1. Als jij de eerste kans voor de toelatingstoetsen in het toetsvenster van oktober/november niet kon maken vanwege coronagerelateerde klachten, dan kom je mogelijk in aanmerking voor deelname aan deze bezemafname. Een verzoek hiertoe dien je in bij de examencommissie, voorzien van de bijbehorende bewijslast. Dit laatste kan een doktersverklaring, een verklaring van een decaan, de uitslag van een coronatest van jezelf of de uitslag van een coronatest van een huisgenoot zijn waardoor je in quarantaine moest tijdens de toetsafname(s). 

 2. Als jij de herkansing voor de toelatingstoetsen in het toetsvenster van oktober/november niet kon maken vanwege coronagerelateerde klachten, dan kun je deze toetsen alsnog maken in het reguliere toetsvenster van december.
 
De examencommissie neemt je verzoek in behandeling en deelt haar beslissing tijdig mee. Bij akkoord van de examencommissie mag je deelnemen aan de bezemafname en neem je de uitspraak van de examencommissie als bewijs mee naar de toetsafname.
 
Meer informatie
Met vragen kun je terecht bij de hogeschool waar je nu studeert en op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl/veelgestelde-vragen-toelatingstoetsen.Toelatingstoetsen Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuur & Techniek

Toetsen voor de pabo

In opdracht van de Vereniging Hogescholen en OCW ontwikkelde Cito in samenwerking met de pabo's de adaptieve digitale rekentoets wiscat-pabo en de toelatingstoetsen Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek. De toelatingstoetsen meten per vakgebied of je als aspirant student voldoende kennis en vaardigheden hebt om de pabo succesvol te kunnen afronden.

Voldoen aan de toelatingseisen

Ben je een havo- of mbo-student en wil je verder studeren op de pabo, dan moet je voldoen aan toelatingseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Je meldt je eerst aan voor de pabo. Direct daarna kun je jezelf inschrijven voor de toetsen. Meer weten? Ga naar de website Goed-voorbereid-naar-de-pabo, hier vind je alle informatie bij elkaar.