Sluiten
Middelbaar beroepsonderwijs en Hoger onderwijs

Hoger onderwijs

Toelatingstoetsen pabo

Starten op de pabo per 1 september 2020

(20-05-2020) Instroom onder voorwaarden

Besloten is dat studenten die naar de pabo willen, maar de toelatingstoetsen nog niet hebben gehaald, per 1 september 2020 onder voorwaarden mogen beginnen. Ze moeten dan wel voor 1 januari 2021 alsnog de toelatingstoetsen hebben behaald. Studenten hebben hier per vak twee kansen voor. Als dit niet lukt, dan moeten ze de opleiding alsnog verlaten. 
 
Wat betekent dit voor jou?
Je mag de toelatingstoetsen maken in de beschikbare toetsvensters tussen juni en december 2020. Voor 1 januari 2021 moet je de toelatingstoetsen succesvol hebben afgerond. We raden je sterk aan om de toelatingstoetsen voor 1 september 2020 af te ronden, dan begin je tenminste met een schone lei aan de pabo, zonder de last van ‘het nog moeten halen’ van de toelatingstoetsen.
 
Aangepaste data en aanvangstijden toelatingstoetsen
Besloten is dat vanaf 15 juni 2020 het hbo weer beperkt open gaat voor onder meer toetsing. Niet voor hele dagen, maar alleen tijdens werkdagen tussen 11.00 en 15.00 en vanaf 20.00. Hiermee wordt mogelijke overbelasting van het openbaar vervoer voorkomen.
 
Wat betekent dit voor jou?
De beperkte opening van het hbo heeft twee gevolgen voor de planning van de afname van de toelatingstoetsen:

  1. De toetsvensters van juni en van juli worden verschoven;
  2. De tijdstippen waarop de toetsen kunnen worden gemaakt worden aangepast. 

De aangepaste planning van de toetsvensters vind je op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl/studenten/toelatingstoetsen. Als je al bent ingeschreven voor de toetsen in juni, juli of augustus, dan word je hiervoor uitgeschreven. Je wordt hiervan in een persoonlijke mail door Cito op de hoogte gebracht. Je kunt jezelf zo snel mogelijk weer inschrijven voor het maken van de toelatingstoetsen in de aangepaste toetsvensters van juni, juli en augustus. 
 
Meer informatie
Met vragen kun je altijd terecht bij de hogeschool waar je staat ingeschreven en op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl/veelgestelde-vragen-toelatingstoetsen.

Toelatingstoetsen Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuur & Techniek

Toetsen voor de pabo

In opdracht van de Vereniging Hogescholen en OCW ontwikkelde Cito in samenwerking met de pabo's de adaptieve digitale rekentoets wiscat-pabo en de toelatingstoetsen Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek. De toelatingstoetsen meten per vakgebied of je als aspirant student voldoende kennis en vaardigheden hebt om de pabo succesvol te kunnen afronden.

Voldoen aan de toelatingseisen

Ben je een havo- of mbo-student en wil je verder studeren op de pabo, dan moet je voldoen aan toelatingseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Je meldt je eerst aan voor de pabo. Direct daarna kun je jezelf inschrijven voor de toetsen. Meer weten? Ga naar de website Goed-voorbereid-naar-de-pabo, hier vind je alle informatie bij elkaar.