SluitenSluiten
leerlingen kijken op telefoon

Middelbaar beroepsonderwijs

Centrale examens mbo

Cito logo plectrumVerder

Stichting Cito en centrale examens mbo

In opdracht van de overheid construeren wij jaarlijks de vragen voor de centrale examens mbo voor Nederlandse taal, Engels en Rekenen. Deze centrale examens worden online afgenomen gedurende vijf afnameperiodes in het studiejaar.

De opgaven ontwikkelen we samen met een groot aantal docenten uit het veld. Zo zorgen we ervoor dat studenten examenopgaven krijgen die aansluiten op hun belevingswereld en onderwijspraktijk. Ga voor meer informatie naar docentenparticipatie.

Afnameperiodes 2021-2022

 • Periode 1:
  13 t/m 30 september
 • Periode 2:
  20 oktober t/m 16 december 
 • Periode 3:
  5 januari t/m 24 februari
 • Periode 4:
  2 maart t/m 28 april 
 • Periode 5:
  9 mei t/m 7 juli 

Kijk voor meer informatie op:


Telt het mee of niet?

De centrale examens voor Nederlandse taal en Engels tellen mee voor het halen van je diploma. Een examen Rekenen moet je wel maken, maar het telt niet meer mee voor het diploma.

Tijd voor pauze
"Als constructeur heb ik de mogelijkheid om continu mijn kennis op het gebied van examinering aan te scherpen. Er komt ontzettend veel kijken bij het zoeken naar geschikte teksten en het maken van goede examenvragen. Sluiten de teksten aan bij de belevingswereld van studenten, zijn de vragen valide en betrouwbaar en toets je wat je wilt toetsen? Allemaal kwesties waar ik telkens weer graag mee aan de slag ga!"
Afbeelding gevoelig roze
Eva
Constructeur mbo Nederlands
Lees hier nog meer ervaringen van betrokken docenten.

Lees meer

Leerlingen tijdens de pauze