Sluiten
Nieuwe webwinkel

Weer terug naar school

Coronavirus: extra ondersteuning onderwijs

Weer terug naar school

We staan voor je klaar

Gelukkig zijn de meeste leerlingen weer op school. Na de afgelopen tijd van schoolsluitingen was het vast weer even wennen. Wellicht heb je naast het tijd nemen voor de sociaal-emotionele belasting die per kind verschillend is, ook al LVS-toetsen ingezet om te zien waar ze staan in hun ontwikkeling. Het LVS biedt daarin een fijne ondersteuning. Daarnaast zijn de LVS-uitslagen in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs ook handig voor het maken van een schoolscan. Daarom verzamelen we hier wat tips, ook voor het vormen van je advies voor groep 8.

Én laten we het nog eens benadrukken: we hebben veel respect voor de manier waarop jullie de crisis het hoofd blijven bieden en daadkrachtig te werk gaan. Via onze nieuwsbrief en op deze pagina lees je telkens hoe we jou proberen te ondersteunen in deze uitdagende tijd.

Hoe gebruik je het LVS voor de schoolscan?

Met behulp van deze handleiding kun je zien welke toetsrapportages van belang zijn en hoe je ze kunt inzetten om een probleem- en behoefteanalyse op leerling- en groepsniveau te maken:

Download hier de speciale LVS-handleiding

Op basis hiervan kun je kiezen welke interventies het meest passend zijn. Ben je naast de handvatten vanuit het LVS op zoek naar andere manieren van ondersteuning? Denk ook aan: 

Handleiding voor inzet LVS voor schoolscan

Na het M-moment ... 

Het volgen van leerlingen

De m-afname zit er nog maar net op en de eindafname komt al om de hoek kijken. Hoe ga je hiermee om? We helpen je graag op weg. Hieronder een aantal tips:
  • Kies een geschikt moment. De LVS-toetsen van de E-afname kun je tot het einde van jullie schooljaar afnemen. Ondanks dat de tijd tussen de afnameperiodes korter is, geeft het je waardevolle informatie. Hiermee sluit je het schooljaar af en maak je een goede start na de zomervakantie.
  • Hou er rekening mee dat doordat het M-moment is verschuift, de tijd tussen het M-moment en E-moment korter is. Dit geldt dan ook voor de verwachte groei.
  • Gebruik na de afnames de categorieënanalyse om in kaart te brengen bij welke leerlingen er achterstanden zijn ontstaan en op welke onderwijsgebieden. > Lees op deze pagina alles over rapportages voor alle niveaus.
  • Kijk vooral verder en dieper naar leerlingen die op- of uitvallen, zodat je snel kan bijsturen waar nodig. Gebruik na de afname het alternatief leerlingrapport, kijk naar functioneringsniveau in plaats van vaardigheidsniveau. > Lees op deze pagina alles over rapportages voor alle niveaus.
  • Maak na afname optimaal gebruik van de handige analyses. De groeicurve met vaardigheidsscores, de categorieënanalyse van Rekenen-Wiskunde, de Foutenanalyse van Spelling, en vergeet ook de Antwoordenoverzichten niet. Gebruik het handige stappenplan om enige systematiek in je analyses aan te  brengen of bekijk voor inspiratie hoofdstuk 4 van de handleiding van de toets. > Stappenplan voor interpretatie en analyse
  • Tip! Monitor de sociale veiligheid van je leerlingen. Zeker weten dat je school voldoet aan de wettelijke monitoringsverplichting sociale veiligheid? Dit kan bijvoorbeeld met VISEON. Dit monitoringsinstrument voldoet aan alle in de wet gestelde eisen en is te gebruiken en genormeerd voor afname in april. Zie blog Nynke Bakker.
  • Zorg voor goede communicatie richting ouders. Hoe helpen toetsen juíst verder in deze tijd en hoe kijken we nu naar de resultaten? In de media blijft het maar gaan over 'leerachterstanden'. Dit roept vragen op bij ouders. Daarnaast horen we ook dat ouders bezorgd zijn over toetsen in deze tijd. Goed om weer even stil te staan bij waarom en met welk doel je toetst: vanuit Cito helpen we je graag met heldere informatie voor ouders. > Hier vind je een voorbeeldbrief die je bijvoorbeeld in je nieuwsbrief kunt gebruiken, zodat vragen beantwoord worden.

Na het schooladvies

Het spannende moment van het geven van het schooladvies is voorbij. Is het gelukt al jouw leerlingen kansrijk te adviseren? Overige belangrijke momentopnamen zijn:  

Analyses maken

Met CP online kun je ook vanuit huis aan de slag met analyses. Met deze oplossing kun je Computerprogramma LOVS vanaf elke plek benaderen.

Handmatig analyseren? Op Cito Portal vind je formulieren en categorieënoverzichten om in te vullen.

nieuwsbrief

Online bereikbaar

Onze nieuwste instrumenten Groeimeter (leerdoeltoetsen voor groep 3 t/m 8) en Kleuter in beeld (observatie-instrument voor kleuters: taal én sociaal-emotioneel) zijn nu ook online bereikbaar via Basispoort

Tip: Groeimeter kun je ook inzetten om de rekenontwikkeling op afstand te volgen.

nieuwsbrief

Advies op maat

Natuurlijk is het mogelijk om online afspraken met onze adviseurs te maken, bijvoorbeeld voor een kennismaking met het nieuwe LVS (verrassend nieuw, vertrouwd goed!). Of om je bij te laten praten over de nieuwste instrumenten of onze e-learnings. Stuur een mailtje naar adviespo@cito.nl!
Leerkracht op laptop

Hulp nodig of vragen?

Onze medewerkers van klantenservice staan vanuit huis én kantoor paraat. Continu houden we bij Cito – net als de scholen – de vinger aan de pols wat betreft de consequenties van de corona-maatregelen voor het onderwijs. Achter de schermen houden we telkens rekening met verschillende scenario's, en werken we onze adviezen hiervoor uit. Zijn er bepaalde onderwerpen of vragen die leven bij jou of je collega's? Deel het met ons.