Sluiten
Primair onderwijs

Kleuter in beeld – nieuw!

Wat vind jíj belangrijk bij het volgen van de ontwikkeling van kleuters?

Hét instrument om je kleuters te volgen!

Kleuter in beeld is compleet

Met hét nieuwe observatie-instrument Kleuter in beeld breng je – op basis van jouw observaties – snel en objectief in beeld hoe je kleuters ervoor staan en hoe ze zich ontwikkelen. Jij hebt de regie en kiest zelf voor welk kind, welke domeinen en hoe vaak je Kleuter in beeld inzet. Met Kleuter in beeld staat de groei van elk kind centraal!

Taal, Sociaal-Emotioneel, Motoriek én Rekenen

  • Nieuw: leerkrachtroute voor sociaal-emotionele ontwikkeling én voor motorische ontwikkeling
    Volg je kleuters ook op sociaal gedrag, welbevinden en speelwerkhouding en de ontwikkeling op grove en fijne motoriek. > Lees meer
  • Nieuw: de uitbreiding met Rekenen (beschikbaar vanaf oktober) maakt het handige dashboard van Kleuter in beeld compleet!

Kleuter in beeld
Dit is Kleuter in beeld ...

Met het nieuwe observatie-instrument volg je de ontwikkeling van je kleuters en groep: 

  • jouw observaties staan voorop
  • kort, speels én objectief
  • focus op groei van individueel kind
  • ontwikkeld in samenwerking met Onderwijs Maak Je Samen
Hoe volg jij je kleuters?

Jij hebt de regie

Op basis van jouw dagelijks handelen weet je al heel veel. Daar is rekening mee gehouden bij het observatie-instrument Kleuter in beeld.
Jouw observaties zijn dan ook leidend. Je start vanuit (indirecte) observatie: de leerkrachtroute. Twijfel je over een bepaald (sub)domein, of heb je meer informatie nodig?
Dan kies je voor het invullen van een observatielijst in combinatie met het afnemen van korte, speelse en kindvriendelijke opdrachtjes en activiteiten (kindroute),
die je meer diagnostisch inzet. Je gaat na hoe de kleuters ervoor staan, zodat je het onderwijsaanbod daarop kunt afstemmen.

Bekijk de routes

Onderwijsadviesbureau Onderwijs Maak Je Samen:
Kleuter in beeld is een unieke combinatie van observatie en objectiviteit

Vanaf 1 oktober 2019 kunnen alle scholen met het nieuwe observatie-instrument Kleuter in beeld – Taal aan de slag. Hiermee krijgen kleuterleerkrachten meer regie bij het volgen van individuele kleuters en de groep. Het werkt eenvoudig én is betrouwbaar. Onderwijs Maak Je Samen is trotse ontwikkelpartner van Cito in de totstandkoming van dit product.

De visie van Onderwijs Maak Je Samen en Cito op het volgen van leerlingen is zeer complementair. Daarmee is er een goede basis om samen op te trekken. We vinden het allebei belangrijk dat elk kind zijn kansen optimaal benut en zich op z’n eigen niveau kan ontwikkelen.

De kracht van Kleuter in beeld is de combinatie van snelle observatie en objectiviteit. Dit maakt Kleuter in beeld een uniek instrument om kinderen in groep 1 en 2 mee te volgen. De mensen van Onderwijs Maak Je Samen zijn er trots op dat ze met het ontwikkelen van de software een wezenlijke bijdrage aan de kwaliteit van Kleuter in beeld kunnen leveren.

Lees in OMJS Magazine over de totstandkoming van Kleuter in beeld.

Wil je ook meedenken?

Wat vind jíj belangrijk bij het volgen van de ontwikkeling van kleuters? Samen zorgen we ervoor dat het nieuwe observatie-instrument hét antwoord wordt op de grote behoefte aan een nieuwe manier van volgen. Meedenken? Meld je hieronder aan voor de speciale community of mail naar kleuters@cito.nl als je deel wilt nemen aan focusgroepen of aan onderzoek in jouw eigen groep. Lees in de blog van Judith, projectleider Kleuter in beeld – Taal, de laatste update over de co-creatie.

Kleuter in beeld - Rekenen
Mede mogelijk gemaakt door ...

Kleuter in beeld is mede mogelijk gemaakt door:

Kleuter in beeld is mede mogelijk gemaakt door:

  • 175 Kleuterleerkrachten
  • 115 scholen en bijna 3000 kinderen uit groep 1 en 2

Ook meedenken?

Registreer je in de community.