Sluiten
Primair onderwijs

Hoe werkt het?

Wat vind jíj belangrijk bij het volgen van de ontwikkeling van kleuters?

De kleuter steeds breder in beeld

Hoe werkt het?

De basis van Kleuter in beeld is het online invullen van een korte leerkrachtroute. Hierin staan jouw observaties centraal. Twijfel je of wil je meer informatie, dan kies je bij Taal voor de kindroute, online of op papier. In Kleuter in beeld vind je ook overzichtelijke kindrapportages en groepsoverzichten.

  • Met Kleuter in beeld - Taal volg je de domeinen Mondelinge taal en Beginnende geletterdheid van je kleuters.
  • Nieuw: de leerkrachtroute voor sociaal-emotionele ontwikkeling. Volg je kleuters hiermee ook op sociaal gedrag, welbevinden en speelwerkhouding.
  • En nog meer nieuws: Kleuter in beeld - Motoriek is nu ook live! Hiermee volg je eenvoudig de motorische ontwikkeling (grove en fijne motoriek) van de kleuters.
  • Vanaf volgend schooljaar kun je ook gaan werken met Kleuter in beeld – Rekenen. Wil je hierover meedenken? > Lees meer
Inzetten van Kleuter in beeld – invullen leerkrachtroute

Hoe je Kleuter in beeld inzet hangt af van je eigen ervaring en van de populatie kinderen in je groep. Je start altijd met de leerkrachtroute, invullen van een subdomein in de leerkrachtroute kost je maximaal 10 minuten.

Juf Ilse heeft al een aantal jaren ervaring met kleuters

juf Ilse"Ik vul voor alle kinderen de observatielijsten in van de 3 onderdelen van Sociaal-Emotioneel. Mijn school is een VVE-locatie, daarom is het extra belangrijk dat ik goed zicht heb op hoe het met de kinderen gaat. Kinderen met een risicosignaal bespreken we op school."

 

Meester Jeroen is net overgestapt naar kleuters

Meester Jeroen

"Ik vul voor alle kinderen voor 4 subdomeinen van Taal de leerkrachtroute in. 2 subdomeinen kan ik lastig inschatten, ik start hier met de leerkrachtroute en kies bij twijfel de kindroute bij een aantal kinderen."

 

Juf Maud heeft een paar jaar ervaring met kleuters

Juf Maud

"Ik kies voor de kindroute van Taal met activiteiten bij de wat stillere kinderen. In kleine groepjes heb ik het gevoel dat ze meer laten zien."

Voorbeeld van het dashboard van Kleuter in beeld
dashboard kleuter in beeld
De online omgeving is de basis
Kleuter in beeld bestaat uit een leerkrachtmap en een online omgeving. De basis is de online omgeving. Hier vul je de leerkrachtroute in voor Taal, Sociaal-Emotioneel en Motoriek (en later ook Rekenen), vind je de opdrachtjes van de kindroute van Taal en de kind- en groepsrapportages. In de leerkrachtmap vind je naast de handleiding en instructies ook de materialen voor de activiteiten van Taal in de kindroute. De opdrachten van de kindroute van Taal zijn naast digitaal ook op papier te bestellen.
Voorbeeld van de opdrachten van Taal (kindroute)
Voorbeeld observatie Spreken
Afbeelding Regen en Wolken
LUISTEREN 2116 Terwijl het regent begint de zon te schijnen_ Op welk plaatje zie je dat
Voorbeelden van de rapportages in Kleuter in beeld

Leerkracht- of kindroute? 

Bij de leerkrachtroute komen alle onderdelen in een observatielijst voor. Voor elk subdomein van Taal kun je kiezen uit de leerkrachtroute (indirecte observatie) of kindroute (opdrachtje of activiteit). Sociaal-Emotioneel kent alleen een leerkrachtroute.