SluitenSluiten
Groei centraal in leerling in beeld

Leerling in beeld

Maakt elke leerling zichtbaar

Starten met Leerling in beeld

Welke stappen zijn er nodig?

Innovatief en klaar voor de toekomst, dát is het nieuwe Leerling in beeld van Cito.

Na het bestellen van Leerling in beeld ga je de overgang maken naar het nieuwe Cito platform. Via de selfservice-portal begeleiden we je bij de drie stappen je hiervoor moet zetten. Je leest er alles over op deze pagina.
computer
Zo stap je over naar het Cito platform
(Voorafgaand: Bestel je licentie en maak je pakketkeuze
Binnen 1 werkdag krijg je toegang tot de selfservice-portal.)

In de selfservice-portal voer je de volgende stappen uit:

Stap 1: invoeren autorisatiesleutel en acceptatie Basispoort*
Hiermee worden de leerling- en groepsgegevens ingeladen vanuit het LAS en verschijnt de Lib-tegel in Basispoort.

Stap 2: migreren van de historische toetsdata
Hiermee worden de historische toetsresultaten ingeladen en zichtbaar in de rapportages. Dit kan vanuit CP LOVS en/of je eigen leerlingadministratiesysteem.

Stap 3: Dult-koppeling maken
Hiermee wordt het berekende vaardigheidsniveau en het functioneringsniveau van de papieren en digitale toetsen automatisch doorgegeven aan het LAS.

*Na stap 1 is het mogelijk om in te loggen in Leerling in beeld en toetsen in te plannen en af te nemen. Let op: de rapportages zijn nog leeg en er is nog geen planadvies beschikbaar totdat stap 2 is uitgevoerd.
Computeren

Goed om te weten:

In de selfservice-portal begeleiden we je stap voor stap in het maken van de overstap.
  • Wanneer je voor woensdagochtend een stap afrondt, zetten we donderdagochtend de volgende stap voor je open.
  • Nadat je een stap hebt uitgevoerd, kost het 1 nachtverwerking voordat het resultaat zichtbaar is.
  • Na stap 1 is het mogelijk om in te loggen in Leerling in beeld en toetsen in te plannen en af te nemen. Let op: de rapportages zijn nog leeg en er is nog geen planadvies beschikbaar totdat stap 2 is uitgevoerd.
Wij gaan veilig om met je data
Privacy in het onderwijs: daar werken we samen aan. Cito is aangesloten bij het Convenant Digitale Onderwijsmiddelen en Privacy. We gaan veilig en verantwoord om met persoonsgegevens. Deze afspraken zijn vastgelegd in ons privacyconvenant en de bijbehorende verwerkersovereenkomst.

Veelgestelde vragen

Waarom is er een koppeling met het LAS nodig?

Door een koppeling te maken met het LAS wordt de leerlingadministratie in Leerling in beeld automatische bijgewerkt. Zo is de bron van de leerlingadministratie altijd het LAS en hoef je alleen dat bij te werken.

Waarom moet de leerlingadministratie in zowel het Computerprogramma LOVS als in het LAS op orde gemaakt worden?

Omdat de leerlingadministratie van het Computerprogramma LOVS gematcht wordt met de leerlingadministratie vanuit het LAS.
Wij adviseren om je leerlingadministratie bij te werken via DULT of EDEXML-import.

Welke data wordt er van het Computerprogramma LOVS en/of het LAS meegenomen naar het nieuwe Cito platform en waarom?

- Historische toetsresultaten van de 3.0-toetsen worden meegenomen naar het Cito Platform, zodat de groeirapportages compleet zijn, inclusief oude toetsresultaten.
- Gerelateerde leerlinggegevens worden meegenomen omdat zonder deze gegevens (denk aan jaargroep) de toetsresultaten niet goed verwerkt kunnen worden in de rapportages.

Hoeveel tijd kost het om over te gaan naar Leerling in beeld in het nieuwe Cito platform?

Als de data in orde is in de relevante systemen (CP LOVS en/of LAS), kost het je gemiddeld een half uur, verdeeld over een aantal dagen.

Tot wanneer is het Computerprogramma LOVS nog beschikbaar?

Leerling in beeld vervangt in schooljaar 2023-2024 het Computerprogramma LOVS, de LVS 3.0 toetsen en de rapportages. Houd de uitgaveplanning in de gaten voor de exacte planning voor het uitfaseren van deze producten.

Ik maak geen gebruik van het Computerprogramma LOVS, maar heb handmatig toetsresultaten ingevoerd in mijn LAS. Kan ik die ook meenemen?

Ja, die data kunnen mee. Deze datamigratie is eenvoudig over te zetten en is een onderdeel van de stappen in de selfservice-portal. Wél dien je als school een DULT-koppeling aan te schaffen bij het LAS.