SluitenSluiten
Leerling in beeld

Leerling in beeld - nieuw!

Maakt elke leerling zichtbaar

Starten met Leerling in beeld

Instappen is heel gemakkelijk

Wil je starten met Leerling in beeld? Dat gaat heel gemakkelijk.

 • Je bestelt de Leerling in beeld-licentie door het formulier in te vullen op de bestelpagina.
 • Je kiest of je in schooljaar 2022-2023* start of in 2023-2024.
 • Je ontvangt via de mail informatie over hoe en wanneer je de overstap maakt.
 • Via de selfservice-portal maak je in drie stappen de overstap naar Leerling in beeld.
*te bestellen tot 21 april 2023.

Goed om te weten

 • Vanaf schooljaar 2023-2024 werken alle scholen met Leerling in beeld via het Cito platform. De LVS 3.0-toetsen en Computerprogramma LOVS zijn dan niet meer beschikbaar vanaf 31-12-2023.
 • Start je met Leerling in beeld in schooljaar 2022-2023? Na bestellen ontvang je een mail om te starten met de overstap. We begeleiden je hierin stap voor stap via de selfservice-portal.
 • Start je met Leerling in beeld in schooljaar 2023-2024? Je maakt de overstap dan ná de E-afname van 2023 of aan het begin van schooljaar 2023-2024.
 • Maak je nu geen gebruik van CP LOVS, maar verwerk je de toetsresultaten in je leerlingadministratiesysteem (LAS)? Wanneer je gaat werken met Leerling in beeld worden alle toetsresultaten (papier en digitaal) verwerkt in het Cito platform. De vaardigheidsscores worden berekend en dan via een DULT-koppeling doorgegeven aan het LAS.
 • Wanneer je met jouw school de overstap maakt naar Leerling in beeld, ga je direct met alle groepen over. Na de overstap kun je dus geen B8-afname meer doen met de LVS 3.0-toetsen ook niet via het LAS.
 • Je kunt de toetsen van Leerling in beeld het hele jaar door afnemen. Wij stellen een begin-, medio-, en eindnormering voor je beschikbaar. Het is aan jouw school om te bepalen hoe vaak je wilt toetsen en wanneer je wilt toetsen. Zie ook cito.nl/afnamekalender.
Leerling in beeld instappen
Starten in schooljaar 2022-2023 dit mag je verwachten. (Klik voor vergroting)

De overstap maken naar Leerling in beeld

Leerling in beeld werkt via het nieuwe Cito platform. Deze online omgeving - te vinden via Basispoort - gebruik je voor het plannen, afnemen en analyseren van je toetsen. Ook vind je hier alle handleidingen, afname-instructies en verdiepende gesprekken. Alles staat op één plek! Om Leerling in beeld te gebruiken in het Cito platform doorloop je een drietal stappen (zie onderstaand plaatje). We begeleiden deze stappen in de selfservice-portal. Kijk hier voor meer uitleg.

Starten met leerling in beeldklik om te vergroten

Instappen in Leerling in beeld

 • Een compleet leerlingvolgsysteem voor groep 3 t/m 8.
 • Je krijgt nieuwe rapportages voor groep 3 t/m 8.
 • Er zijn nieuwe toetsen beschikbaar voor Begrijpend lezen, Rekenen-Wiskunde en Taalverzorging (voorheen Spelling) voor groep 3 t/m 8.
 • Je start met de Leerling in beeld-toetsen voor groep 3 t/m 8 in één keer. De doorlopende lijn van LVS 3.0 naar de Leerling in beeld-toetsen zorgt ervoor dat er geen trendbreuk ontstaat. Je behoudt dus een doorgaande vaardigheidslijn.
 • Leerlinggegevens en eerdere toetsdata worden overgezet.
 • Leerling in beeld kent geen leerkrachtmappen, alle informatie vind je digitaal.
 • Vragen of hulp nodig? We staan voor je klaar met ondersteuning en trainingsmogelijkheden.

De overstap maken met de doorstroomtoets in het vooruitzicht

Groep 8 zal in schooljaar 2023-2024 voor het eerst een doorstroomtoets maken: in februari 2024. Dit zorgt ervoor dat veel scholen kiezen voor een B8-toetsmoment. Hoe combineer je de B8 toetsafname met de overstap naar Leerling in beeld?
 1. Stap over vóór het B8-toetsmoment. Vooral handig als je ook kiest voor de Leerling in beeld-doorstroomtoets. Door de B8-afname via de Leerling in beeld-toetsen te doen, raken je leerlingen alvast bekend met deze toetsen. De opgaven van de Leerling in beeld-doorstroomtoets (zowel digitaal adaptief als papier) zijn vergelijkbaar met die van het nieuwe LVS.
 2. Stap over na het B8-toetsmoment. Handig als je liever nog de LVS 3.0 toets voor groep 8 wilt afnemen of in die periode nog geen tijd hebt om de overstap te maken en het systeem te leren kennen.

Zo ondersteunen we jou

Zo ondersteunen we jou