SluitenSluiten
LVS Engels

LVS Engels

Op een leuke en snelle manier de Engelse woordenschat en leesvaardigheid in beeld

Cito logo plectrumVerder
LVS EngelsMeer
Belangrijk nieuws: het is tijd om afscheid te nemen van LVS 3.0 en Computerprogramma LOVS (vanaf september 2023 niet meer te gebruiken). Met het nieuwe leerlingvolgsysteem Leerling in beeld staat een meer dan volwaardige opvolger voor je klaar! 💚

👉 Zo maak je de stap naar Leerling in beeldLVS 3.0 wordt Leerling in beeld

Je kunt jouw leerlingen zien groeien in het gloednieuwe LVS, Leerling in beeld. Het leerlingvolgsysteem van iederéén. Ook benieuwd?

> Maak snel kennis

Ga aan de slag! Starten met het nieuwe LVS is heel gemakkelijk. Alle data gaan mee en Leerling in beeld werkt met doorlopende vaardigheidslijnen, waardoor er geen trendbreuk ontstaat bij de overstap vanuit LVS 3.0 toetsen.

Engels in Leerling in beeld

Wist je dat Engels onderdeel is van pakket Compleet van Leerling in beeld? Met Engels meet je eenvoudig de leesvaardigheid, luistervaardigheid en woordenschat van je leerlingen op het gebied van de Engelse taal. Met deze toetsen voor groep 7 en 8 sluit je direct aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs.

> Bekijk de pakketten van Leerling in beeld
Voor groep 7 en 8

Engels

Je geeft Engels op school. Maar weet je ook hoe goed je leerlingen al in Engels zijn? En op welk gebied elke leerling nog verder kan leren? Het nieuwe LVS Engels geeft je inzicht in de Engelse taalvaardigheid van al je leerlingen. Je brengt de Engelse woordenschat en leesvaardigheid van groep 7 en 8 in beeld, op een leuke manier én snel! Handig voor de overdracht richting voortgezet onderwijs, waar Engels een officieel kernvak is. En voor het zichtbaar maken van de groei door jullie aanbod op school: hoe ver zijn je leerlingen nu eigenlijk in relatie tot de rest van Nederland? Loopt het niveau bij jou ook zo uiteen? Met LVS Engels speel je daar makkelijker op in, door de waardevolle input voor onderwijs op maat.

Goed om te weten: Vanaf schooljaar 2023-2024 is de toets Engels niet meer te gebruiken via Computerprogramma LOVS. Je verwerkt deze toets via Leerling in beeld in het nieuwe Cito platform. Engels is onderdeel van het pakket Compleet van Leerling in beeld.

LVS Engels cover

Herkenbaar voor jou?

Ib'er Carmen

"Ik moet straks een overdracht doen aan de middelbare school. Ik vind het fijn om gericht en ondersteund een advies te geven."

Schoolleider Arjan

"Ik wil graag zien of mijn leerlingen groeien met de manier waarop wij Engels geven."

Ib'er Susan

"Het Engels van mijn leerlingen loopt zó uiteen. Ik vind het fijn om te zien welke leerling iets meer nodig heeft en welke leerling iets meer uitdaging nodig heeft."

Toetsdeskundige Ingrid over LVS Engels

LVS Engels cover

Daarom het nieuwe LVS Engels

 • Inzicht in Engelse woordenschat en leesvaardigheid
 • Ook rapporteren op de groei van groep 7 naar groep 8
 • Inclusief ERK-niveau voor lezen (A1, A2, B1)
 • Altijd een passende toets (drie per vaardigheid)
 • Leuke, korte, herkenbare teksten
 • Afnemen op elk gewenst moment
 • Online of op papier

Wist je dat ...?

Je meer dan 90% van de woorden in een tekst moet kennen om een tekst goed te begrijpen? Als je één op de tien woorden niet kent, kan het begrip van een tekst al moeilijk worden. Kijk maar naar dit voorbeeld:

Peter is glad to have a __(1)__ from his friend Jack. Jack is his __(2)__ who lives by the sea. Peter loves getting __(1)__ from him.

Als je de woorden (1) letter en (2) cousin niet kent, kun je daardoor de strekking van de hele tekst eigenlijk niet bevatten.

Welke vaardigheden toets je?

 • Leesvaardigheid. Met leuke, korte, herkenbare teksten, binnen één uur af te nemen. Inclusief ERK-niveau (A1, A2, B1).
  > Voorbeeldopgave digitale afname
  > Voorbeeldopgave papieren afname

 • Woordenschat. Met opgaven die de breedte én diepte van de woordenschat bevragen (opgaven met én zonder context) krijg je in 30 minuten de Engelse woordenschat in beeld. De toets is een zogenaamde vaardigheidstoets: het gaat niet om het toetsen van specifieke woorden die zijn behandeld in de les, maar om een indicatie van de grootte van de Engelse woordenschat. De opgaven bevragen woorden vanuit verschillende hoeken om een zo representatief mogelijk beeld van de woordenschat te krijgen. 
  > Voorbeeldopgave digitale afname
  > Voorbeeldopgave papieren afname

Met rapportage op de groei van groep 7 naar groep 8. En je ziet hoe ver leerlingen al zijn in relatie tot de rest van Nederland.

Aan de slag

Nieuwsgierig geworden naar de Engelse taalvaardigheid in jouw klas? Bestel het nieuwe LVS Engels!
 • Bestel de leerlinglicenties, vul hierbij het aantal leerlingen van je klas in
  De licentie geldt voor één schooljaar en wordt niet automatisch verlengd.
 • LVS Engels heeft geen leerkrachtmap; na activatie van de licenties staan alle benodigde documenten klaar op Cito Portal
Wil je digitaal afnemen? Dat kan via Windows, Chromebook, iPad, MacBook, iMac.
 1. Controleer of jouw school het Computerprogramma LOVS heeft
 2. Plan je toetsen in (op het door jou gewenste moment) via het Computerprogramma LOVS
 3. Lees vooraf de technische handleiding en afname-instructie op Cito Portal en neem de toetsen af
 4. Bekijk direct de resultaten in het Computerprogramma LOVS
Op papier afnemen? Bestel dan naast de leerlinglicenties óók de toetsboekjes. Na afname kijk je de toetsen zelf na en voer je de resultaten in via het Computerprogramma LOVS om de groei te volgen en het ERK-niveau te zien.

Contact