SluitenSluiten
beach

Woordenschat

Volledig vernieuwd in 2018! Een betrouwbaar beeld van de ontwikkeling van de woordenschat

Cito logo plectrumVerder

LVS 3.0 wordt Leerling in beeld

Je kunt jouw leerlingen zien groeien in het gloednieuwe LVS, Leerling in beeld. Het leerlingvolgsysteem van iederéén. Ook benieuwd?

> Maak snel kennis

Ga aan de slag! Starten met het nieuwe LVS is heel gemakkelijk. Alle data gaan mee en Leerling in beeld werkt met doorlopende vaardigheidslijnen, waardoor er geen trendbreuk ontstaat bij de overstap vanuit LVS 3.0 toetsen.

Woordenschat in Leerling in beeld

Wist je dat Woordenschat onderdeel is van pakket Compleet van Leerling in beeld? Woordenschat vormt een belangrijke basis voor andere taalvaardigheden, zoals begrijpend lezen, spreken of schrijven. De toetsen (voor alle groepen) laten je zien of je leerlingen veelvoorkomende woorden kennen.

> Bekijk de pakketten van Leerling in beeld
Voor groep 3 tot en met 8

Vernieuwd! Woordenschat

Wat was de grootste wens vanuit de praktijk? Het aanbod aan woorden verversen en de vraagstelling in de toetsen vernieuwen. Dat is gelukt! Leerkrachten en andere onderwijsprofessionals hielpen mee de ouderwetse 'japon-woorden' te schrappen. En op basis van hun input zijn er nu maximaal 4 verschillende opgaventypen en zijn er opgaven met context toegevoegd. De nieuwe toetsen bestaan uit 'setjes': losse toetsdelen die je combineert tot één toets, waarbij je per afname zelf twee setjes kiest.

Nieuw in schooljaar 2020-2021: extra uitbreiding! De uitbreidingssets van Woordenschat 3.0 (E t/m H) zijn vergelijkbare sets als de eerste uitgave (A t/m D), met 100% nieuwe woorden. Ook nu zijn er vier sets per leerjaar beschikbaar, kies je zelf welke sets je aanbiedt (let op: geen combinatie A t/m D met E t/m H), en zijn er omzettingstabellen beschikbaar. De sets staan klaar om te gebruiken, voor groep 3 tot en met 8. Direct te bestellen in de webshop.
Let op: LVS 3.0 wordt Leerling in beeld
Eerdere versies van toetsmateriaal, waaronder de aparte versies voor speciale leerlingen.

vingers

Daarom de nieuwe LVS-toetsen Woordenschat

 • Breedte én diepte van woordenschat toetsen
 • Samen met leerkrachten ontwikkeld
 • Op basis van nieuwe woordfrequentielijst (BasiLex)
 • Maximaal 4 opgaventypen; ook opgaven met context
 • Doorlopende leerlijn voor groep 3 tot en met 8 (en genormeerd!)
 • Ook digitaal toetsen (op chromebook)
"De opgaven zijn niet alleen gericht op de betekenis van woorden en van groepen woorden, maar ook op de betekenisrelaties tussen woorden."
In gesprek met woordenschat-expert Marianne Verhallen

Met woorden in de weer

Daarom Woordenschat

Staat woordenschat ook hoog op jouw prioriteitenlijst? Woordkennis speelt een belangrijke rol in elke onderwijsleersituatie. Het vergroten van de woordenschat is een enorm karwei, en gericht oefenen is ook nog niet zo eenvoudig. Onze (vernieuwde!) LVS-toetsen Woordenschat helpen je op een effectieve manier het niveau van de woordenschat van jouw leerlingen in kaart te brengen. Je volgt de groei op leerling-, groeps- en schoolniveau, maakt mogelijke achterstanden zichtbaar en kunt zo gericht extra ondersteuning bieden.

Wat bestel je?

 • Eén leerkrachtmap voor groep 3 tot en met 8

Dit geeft je toegang tot Cito Portal, waar je de digitale toetsen kunt downloaden. Ook vind je daar normeringstabellen, voorbeeldopgaven om op je digibord te tonen en registratieformulieren.

Gebruik je Computerprogramma LOVS? Dit heb je nodig voor de digitale afname (en voor het maken van de beste rapportages en analyses!).
Je betaalt per afname, per leerling voor de digitale LVS-toetsen. > Lees meer

Wil je op papier toetsen? Dan bestel je ook:

 • Papieren opgavenboekjes per groep (per set van 5)

Welke vaardigheden toets je? 

De LVS-toets Woordenschat is een zogenaamde vaardigheidstoets: het gaat niet om het toetsen van specifieke woorden die zijn behandeld in de les, maar om een indicatie van de grootte van de algemene woordenschat. Met de woordenschattoetsen stel je de vaardigheid ten opzichte van andere leerlingen en stel je de functioneringsniveaus vast. Dit doe je met:

 • 24 opgavensets, 4 per jaargroep
 • 1 toets bestaat uit 2 sets
 • 1 set bestaat uit 20 opgaven
  

Met de toetsen werk je volgens de cyclus signaleren, analyseren, plannen, handelen.

 

Hoe ziet de afname eruit?

 • Je neemt de toetsen in het midden of aan het einde van het schooljaar af.
 • Je kiest zelf hoe je de toetsen afneemt: op een tablet, pc, Chromebook of op papier. Combineren mag! Een leerling moet wel alle taken óf op papier óf digitaal maken. 
 • Afname duurt ongeveer 30 minuten per toets.

Alle afname-instructies, keuzes en tips vind je in de leerkrachtmappen. De resultaten van de toetsen verwerk je eenvoudig met het Computerprogramma LOVS.

Weetje

Van groot belang: weten welke woorden kinderen op welke leeftijd kunnen kennen. Naast de waardevolle input uit de praktijk zetten we hier kindertaalcorpus BasiLex voor in: een verzameling van ruim 11.500.000 geschreven woorden voor 6- tot 12-jarigen.

Haal jij er alles uit?

 • Heldere rapportages en analyses. Leg de resultaten eenvoudig vast in Computerprogramma LOVS om direct te zien hoe je leerlingen er afzonderlijk en als groep voor staan.
 • Toetsen op maat: maak gebruik van de setjes van een hogere of lagere groep voor leerlingen die minder snel leren of vooruitlopen.
 • Volg het handige stappenplan voor een complete interpretatie en analyse op leerling-, groeps- en schoolniveau (in map).
 • Volg de tips voor een juiste toelichting van toetsen en resultaten voor ouders en leerlingen (in map).
 • Bekijk onze flyers over optimaal toetsen.

Hulp nodig? Onze klantenservice helpt je graag.

Training en advies gewenst? Investeer in je eigen deskundigheid via onze cursussen, webinars of advies op maat.

LVS-toets biedt zekerheid

Deze toets is onderdeel van het brede én diepe aanbod van het Cito Volgsysteem voor primair en speciaal onderwijs. Dit betekent dat je zeker kan zijn van:

 • de juiste aansluiting op de onderwijspraktijk (methode-onafhankelijk!)
 • doorlopende leerlijnen, vergelijken op leerling-, groeps- én schoolniveau
 • passende toetsen, ook bij speciale onderwijsbehoeften
 • toetsen op de meest actuele en professionele wijze (bewezen kwaliteit!)
 • continue vernieuwing

Contact