
Voor ouders
Oefenen of voorbereiden?
Wij wensen alle kinderen én hun ouders een heel mooie schooltijd!
Waarom toetsen we?
Je kind duidelijk in beeld via het volgsysteem
Om de ontwikkeling van je zoon of dochter goed te kunnen volgen, maken scholen gebruiken van een leerlingvolgsysteem (LVS). Met behulp van de LVS-toetsen bepaalt de juf of meester waar je kind staat in zijn ontwikkeling. Zo kan er worden ingespeeld op de behoeftes van jouw kind. Door naast de informatie die hij zelf al verkrijgt over zijn leerlingen ook twee keer per jaar de toetsen van Cito af te nemen, kijkt een leerkracht weer even met een frisse blik naar alle leerlingen. De nieuwe informatie geeft de leerkracht de kans om tijdig bij te sturen en geeft je kind de beste kans om zijn talenten te ontwikkelen.
Instrumenten van Cito
- Met het observatie-instrument Kleuter in beeld kunnen kleuterleerkrachten de ontwikkeling van de kleuters en de groep goed én betrouwbaar in beeld krijgen. Kleuter in beeld legt de focus op de groei van het kind zelf.
- Met het leerlingvolgsysteem volg je voor groep 3 tot en met 8 de leervorderingen. Hiermee kan een leerkracht onderwijsbehoefte signaleren en bijvoorbeeld zien welke leerlingen extra aandacht of uitleg nodig hebben. Zo kan hij onderwijs geven dat het beste bij een kind past.
Nieuw! Vanaf schooljaar 2021-2022 kunnen scholen hun leerlingen zien groeien in het gloednieuwe leerlingvolgsysteem Leerling in beeld. Leerling in beeld legt de focus nog meer op de groei van iedere leerling. Het is het leerlingvolgsysteem van iederéén. (Inclusief voorspelling best passend vervolgonderwijs, gebaseerd op LVS-resultaten! De voorspelling vervangt de huidige Entreetoets.)
En in ontwikkeling: met het oog op de nieuwe wet Doorstroomtoetsen PO, werken we aan de ontwikkeling van een Leerling in beeld-doorstroomtoets (bij andere aanbieders nu nog bekend als de 'eindtoets'). De nieuwe toets zal helemaal aansluiten bij het nieuwe LVS van Cito: Leerling in beeld.
Goed om te weten
- Toetsen zijn best leuk!
Veel kinderen vinden het maken van toetsen best leuk; stress wordt vaak opgebouwd door de omgeving. Belangrijk is dan ook dat ouders en leerkrachten ontspannen met de toetsen omgaan. Keep calm! - Waarin nog ontwikkelen?
Een toets is geen afrekeninstrument, maar laat zien ‘waar ben je goed in?’ en ‘waar kun je je nog in ontwikkelen?’ Weg dus met die prestatiedruk. Onze volgsystemen en toetsen laten de verbeterpunten van je kind zien, maar ook wat juist zijn of haar sterke kanten zijn. Zodat hij extra ondersteund of extra uitgedaagd kan worden. - De juf of meester ziet veel meer.
Het resultaat van een toets is niet allesbepalend, maar draagt bij aan een betrouwbaar beeld, als stukje van de puzzel. De juf of meester ziet veel meer van een leerling en baseert zijn oordeel niet alleen op toetsscores. Scholen gebruiken toetsen om het onderwijs op de leerlingen af te stemmen, niet om leerlingen in hokjes te plaatsen. - Een toets is een momentopname.
Dit wordt vaak gezegd, en is natuurlijk ook waar. In principe is iedere meting een momentopname. Denk aan de snelheidscontrole bij een auto of een weegschaal die aangeeft hoeveel je weegt. Wanneer je met regelmaat toetst, is er een duidelijke lijn te zien door de tijd heen. Zo’n leerlijn is belangrijker dan het resultaat op één op zichzelf staande toets. - Leren van meten, daar draait het om.
Scholen toetsen niet omdat het moet, maar omdat het handvatten oplevert om het onderwijs op de leerlingen af te stemmen. Het begint voor de juf of meester pas na het toetsen; met alleen toetsen ben je er niet, je moet er iets mee doen. Analyseren is ontzettend belangrijk. - Passend onderwijs, passend toetsen.
Geen twee leerlingen zijn gelijk, gelukkig is ieder kind anders. De een gaat met sprongen door de leerstof, de ander stap voor stap. Om ook leerlingen met extra onderwijsbehoeften of een vertraagde ontwikkeling goed te volgen, bieden wij toetsen aan voor speciale leerlingen.
Ook houden we rekening met bijvoorbeeld dyslexie. Cito ‘helpt’ door middel van signalering, aangepaste toetsen en onderzoek. Zo dragen we steeds meer bij aan onderwijs op maat.
Veelgestelde vragen
- Hoe volg ik mijn kind in zijn/haar ontwikkeling?
- Welke toetsen zijn er?
- Hoe lang moet een kind zich concentreren op een toets?
- Hoe lees je de rapportages?
- Hoe zit dat met die scores?
- Hoe houdt Cito rekening met speciale leerlingen?