Sluiten
meisje met oordopje en laptop

Examens - voor vmbo, havo en vwo, havo

centrale examens voortgezet onderwijs

Cito en de centrale eindexamens 

De overheid vindt het belangrijk dat alle leerlingen in Nederland een goed centraal examen afleggen. Cito krijgt al bijna een halve eeuw lang de opdracht om de vragen te maken en te adviseren over de normering. Dat staat zelfs in de wet. We zijn trots op onze taak in de centrale eindexamenketen. Het onderstreept onze onafhankelijkheid en objectiviteit. In opdracht van de overheid construeren we jaarlijks alle centrale examens voor vwo, havo en vmbo.
Examenmakers over examenvoorbereiding in coronavirusperiode
Ook voor de examenmakers bij Cito verloopt de aanloop naar de centrale examens anders dit schooljaar. Ze vertellen erover in vier korte verhalen.
  • Meer examenmogelijkheden, meer examenvragen Door Esther Pieters, manager Bedrijfsbureau. 30 maart 2021, deel 1 uit 4.
  • Aangepaste normering, gelijkwaardig diploma Door Paul van der Molen, manager Onderzoek en normering, 31 maart 2021, deel 2 uit 4.
  • Afsluiten examenjaar beroepsgerichte profielvakken met schoolexamen Door Harco Weemink, clustermanager Beroepsgerichte profielvakken,
    1 april 2021, deel 3 uit 4.
  • Lig jij al op koers? Nieuwe tool Examenkompas voor eindexamenleerlingen Door Eva de Schipper, projecteigenaar Examenkompas en onderwijskundig onderzoeker, 1 april 2021, deel 4 uit 4.