SluitenSluiten

'Het kennisniveau van EPA-adviseurs móet voldoende zijn'

Klantverhaal
Logo ISSO
Kees ArkesteijnProjectcoördinator ISSO
Verkopers en verhuurders van woningen en utiliteitsgebouwen zijn sinds 1 januari 2008 verplicht bij verhuur of verkoop een energielabel te overleggen. Het Energielabel beschrijft de energetische kwaliteit van een gebouw. Speciale EPA-adviseurs kennen deze labels toe. Om hun deskundigheid te toetsen, is een examentraject ontwikkeld. Cito is hier nauw bij betrokken.

Het mag natuurlijk niet zo zijn dat één pand door twee verschillende adviseurs van uiteenlopende energielabels wordt voorzien. 'Dat is precies wat we willen voorkomen, daarom is in de verplichte certificering ook een eis met betrekking tot examinering ingevoerd', legt Kees Arkesteijn uit. Als projectcoördinator bij ISSO, het kennisinstituut voor de installatiesector, coördineert hij de ontwikkeling van de examenvragen voor EPA-adviseurs.

Veel partijen

Er zijn heel wat partijen betrokken bij de ontwikkeling van de examens, vertelt Arkesteijn. Het energielabel komt van de overheid. Het KBI, het informatieloket voor certificering in de bouw- en installatiesector, heeft de eisen vastgelegd die worden gesteld aan de kennis en kunde van een EPA-adviseur. Dit in opdracht van SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. ISSO ontwikkelt de middelen om aan een deel van die eisen te kunnen voldoen. Daarbij hoort ook het ontwikkelen van de examenvragen, in samenwerking met een aantal andere marktpartijen.

Keuze voor gerenommeerd exameninstituut

Om ervoor te zorgen dat dit proces leidt tot breed geaccepteerde examens is ook Cito ingeschakeld. Arkesteijn: 'Er is door SenterNovem gezocht naar een gerenommeerd exameninstituut en dan kom je al snel bij Cito uit. Elke Nederlander kent immers Cito. Bovendien had ISSO al positieve ervaringen met deze organisatie in eerdere projecten.' Een ander door Arkesteijn geroemd voordeel: 'Cito neemt ook de praktische zaken uit handen. De hele organisatie van de examens zelf wordt door Cito geregeld. Van het registreren van de inschrijvingen tot en met de toetsafname.'

Gedegen en pittig examen

Cito liep alle door de marktpartijen ontwikkelde examenvragen na. 'Zo waren we zeker van correcte formuleringen en eenduidige vraagstellingen.' Deze vragen werden vervolgens voorgelegd aan een examencommissie. Hieraan namen alle marktpartijen deel die te maken krijgen met het verstrekken van energielabels. Het resultaat? Een gedegen en door de kandidaten vaak als pittig ervaren examen!

Direct contact?

Willem-Jan van Gendt helpt u graag verder. Mail via
willem-jan.vangendt@cito.nl of bel  (026) 352 1364