SluitenSluiten
3 december 2018

Het verhaal van SECT: "Deskundigheid aantonen met een betrouwbaar certificaat voor Telecom CAI"

Interview
Philip Hendriks & André Wind
André Wind & Philip HendriksSECT
Vaste telefonie, televisie, internet: veel mensen kunnen zich een leven zonder niet voorstellen. Alle drie komen ze via fysieke kabelaansluitingen binnen bij particulieren, bedrijven, instellingen en industrie. Analoog of digitaal. Via koperdraad, coax of glasvezel. Het kabelnetwerk is van enorme waarde, net als alle technici die ervoor zorgen dat we 24/7 met elkaar kunnen communiceren. 

Branchebreed certificeringsysteem

In 2010 heeft de kabelbranche Stichting Examinering & Certificering Telecom (SECT) opgericht om de kwaliteit van kabelnetwerken en installaties te kunnen garanderen. Daarvoor heeft SECT destijds een branchebreed certificeringsysteem in het leven geroepen. Met als doel dat professionals die werkzaamheden aan kabelnetwerken en in-huisinstallaties verrichten, aantoonbaar over dezelfde competenties beschikken.
En dat telecomprofessionals die deskundigheid aan kunnen tonen met een certificaat. Cito is vanaf het prille begin betrokken bij de examinering en certificering van Telecom CAI.

Samen met Cito

‘Voor het maken en uitvoeren van de theorie -, praktijk- en casusexamens werken we al jaren naar volle tevredenheid met Cito samen.’ Aan het woord is Philip Hendriks, technical improvement manager bij Vodafone Ziggo en lid van het College van Deskundigen van SECT. Philip Hendriks is samen met collega André Wind, voorzitter van het College van deskundigen, en anderen verantwoordelijk voor het doorvoeren van de herziening van het certificeringsysteem van SECT.

'Het werk van Telecom CAI professionals wordt steeds specialistischer, de herziene certificeringsmatrix sluit daar op aan.’

Certificering opnieuw afstemmen op de praktijk

André Wind: ‘We vervangen het huidige certificeringsysteem door een nieuw systeem: Certificeringmatrix 2018. Vanwege de snelle technologische ontwikkelingen ziet het werk van een monteur er anders uit dan pakweg 10 jaar geleden. Een in-huisinstallatie is fors veranderd en het werk wordt steeds specialistischer. Opleidingen, examens en certificaten moeten natuurlijk wel op de actuele praktijk aansluiten. Daarom hebben we veel eindtermen - dat zijn de omschrijvingen van kennis, inzichten en vaardigheden waarover technici minimaal moeten beschikken – aangepast.’

Examineren is een vak
‘Cito helpt ons daarbij. Wij weten veel van de inhoud, maar het bedenken van goede examenvragen is een vak apart’, aldus Philip Hendriks. ‘Cito is daar natuurlijk heel goed in. De toetsdeskundigen zorgen er ook nu weer voor dat de nieuwe examenvragen meten wat ze moeten meten. Dat ze valide en betrouwbaar zijn. En dat niet alleen, Cito organiseert ook de examens voor alle certificeringstrajecten. Ze zorgen voor het hele proces, van inschrijving van de kandidaten tot en met het versturen van de certificaten. Daar hebben wij eigenlijk geen omkijken naar.’

Competenties aantonen

‘Bedrijven in de telecom CAI stellen SECT certificaten verplicht voor hun werknemers en voor de ZZP’ers die ze inhuren,’ gaat André Wind verder. ‘Gelukkig zien de technici zelf ook de meerwaarde van een certificaat. Hiermee tonen ze hun deskundigheid aan en voelen ze zich zekerder in hun werk. Het is de bedoeling dat over vijf jaar alle professionals een nieuw certificaat op zak hebben. Zo leveren we als SECT een belangrijke bijdrage aan het borgen van de kwaliteit van de kabelinfrastructuur.’

SECT theorie-, praktijk- en casusexamens

In 2008 hebben UNETO-VNI en NLkabel een certificeringsregeling voor technici in de telecom CAI in het leven geroepen. Om tot een universeel systeem voor certificaatbeheer te komen is in 2010 Stichting Examinering & Examinering Telecom (SECT) opgericht. SECT wordt momenteel bestuurd door Vodafone Ziggo en NLconnect.

Inmiddels zijn er duizenden SECT certificaten aan Telecom CAI professionals uitgereikt en is de structuur uit 2008 aan herziening toe.

De nieuwe matrix bestaat uit 14 certificaten voor de verschillende werkzaamheden en niveaus: bouwen, storingen, onderhoud en ontwerp. Diverse opleiders bieden SECT opleidingen aan, waar professionals geschoold worden door mensen uit de praktijk en zich kunnen voorbereiden op het SECT theorie-, praktijk- of casusexamen. Naast de nieuwe CAI matrix werkt SECT inmiddels ook aan verbreding van de certificering richting de glasvezelbranche.

Voor een digitaal theorie-examen kunnen kandidaten terecht in een van de landelijke testcentra van Lamark. De praktijkexamens worden doorgaans in een praktijkruimte bij werkgevers afgenomen door assessoren die door Cito zijn opgeleid. Twee maal per jaar zijn er casusexamens bij Cito in Arnhem. Tijdens een casusexamen ontwerpt een kandidaat een bekabeling- of netwerkinfrastructuur.

Direct contact?

Willem-Jan van Gendt helpt u graag verder. Mail via
willem-jan.vangendt@cito.nl of bel  (026) 352 1364