Sluiten
Kandidaten maken schriftelijk examen

EP-U

Exameninformatie EnergiePrestatiecertificaat Utiliteitsbouw

CORONA maatregelen & examens voor professionals
Update 1 november 2021 | Vanaf 1 november 2021 worden de toetsen afgenomen gebaseerd op de ISSO publicatie 3e druk

Update 24 september 2021 | Bij Lamark wijzigt per 25 september het coronabeleid: u hoeft niet langer 1,5 m afstand te houden en het gebruik van kluisjes wordt weer verplicht. Daarnaast gaat per 1 oktober 2021 de normale annuleringen- en wijzigingstermijn weer in, oftewel kosteloos annuleren of wijzigen tot 7 dagen voorafgaand aan de examendatum.
Op de website van Lamark vindt u het meest actuele beleid en meer informatie over deze wijzigingen.

Update 1 september 2021: Verlenging tijdsduur Module 2 en 3 en stoppen Thuisexamering
De examencommissie heeft besloten de tijdsduur voor Module 2 en Module 3 vanaf 1 september te verlengen met 30 minuten. Onze examentijden zijn hierop aangepast, ook bij Lamark.
Cito heeft besloten geen thuisexamens meer af te nemen. Met examens op locatie bij Cito of Aristo en examens bij Lamark bieden wij ruime mogelijkheden aan om de examens af te nemen. Thuisexamens worden in principe niet meer ingepland, tenzij nieuwe landelijke lockdowns worden ingesteld.

Update 2 juli 2021: Aanvullende examens verlengd tot 1 november 2021
Goed nieuws voor bestaande adviseurs die het aanvullend (meerkeuze-)examen nog niet behaald hebben: De examencommissie heeft besloten de mogelijkheden om het aanvullend (meerkeuze-)examen te behalen, te verlengen tot 1 november 2021. Dit geldt voor adviseurs die vóór 1 juli 2021 tenminste één poging gedaan hebben om dit examen te behalen. U kunt dus nog via het aanvullende traject gecertificeerd worden als EP-adviseur. De geldigheid van alle examens blijft 1 jaar, dus u moet het software-examen en het aanvullend examen binnen 1 jaar gehaald hebben om gecertificeerd te worden. Wij hebben de mogelijkheden om via Lamark een afname te plannen inmiddels weer open gezet. We gaan het examen ook op korte termijn weer op locatie aanbieden. Houd onze website in de gaten!

Algemeen
Het is mogelijk om alle modules EP-W en EP-U (incl. aanvullend) in te plannen. U kunt bij de meeste modules kiezen of u dit bij één van examencentra van Lamark of op locatie bij Cito of Aristo wilt maken. Een verschil met een examen bij Lamark is dat u bij Cito/Aristo de kleinere losbladige bijlagen (zoals tekeningen en plattegronden) en de ISSO-publicatie op papier krijgt aangeboden. Bij Lamark zijn deze op het scherm te raadplegen.
Module 4 kunt u alleen op locatie bij Cito/Aristo maken.
EnergiePrestatiecertificaat Utiliteitsbouw

EP-U examen

Heeft u de cursus EP-U Basis of Detail gevolgd en wilt u uw certificaat behalen? Cito verzorgt in opdracht van ISSO (Kennisinstituut voor de installatiesector) het examen EnergiePrestatiecertificaat Utiliteitsbouw. U kiest zelf waar en wanneer u welke module maakt om uw bewijs van vakbekwaamheid te behalen.

Nieuw! Eenvoudiger examens boeken bij Cito

U kunt vanaf nu examens boeken en beheren via Cito Portaal. Met uw eigen account kunt u al uw gegevens en boekingen maken, inzien en beheren. Betaling gaat via Ideal en de factuur ontvangt u per mail. Examens annuleren of omboeken kan tot 10 dagen voor uw gekozen examendatum.
Meld u zich later af dan wordt het gehele bedrag in rekening gebracht. Restitutie is dan niet meer mogelijk.

Examenkandidaten kunnen zich zelf inschrijven via het portaal. Meerdere kandidaten tegelijkertijd inschrijven is niet mogelijk. Een account is persoonsgebonden.
Alle modules

Afname op examenlocatie in Arnhem, Amsterdam of Eindhoven

Bij Cito & Aristo is een besloten ruimte waar u veilig examen kunt doen, conform alle geldende Corona maatregelen. Deze examens vinden plaats op vooraf bepaalde data en tijdstippen. U maakt het examen met meerdere kandidaten tegelijk in 1 ruimte. U krijgt een eigen werkplek en een laptop tot uw beschikking.

Het verschil met een examen bij Lamark is dat de bijlagen (zoals tekeningen en plattegronden) bij Cito & Aristo op papier worden aangeboden. Als u besluit op locatie examen te doen, ontvangt u voorafgaand een mail met alle benodigde informatie.

Let op! Module 1 & 5 worden momenteel alleen in Arnhem afgenomen.

Modules: U1, U2 en U5

Examen doen bij examencentrum Lamark

Bij Lamark examen doen

Wanneer u kiest voor examinering bij Lamark, kiest u zelf de examenlocatie, datum en het tijdstip.
Met meer dan 20 examenlocaties is er vast één bij u in de buurt. Lamark heeft gecertificeerde examenlocaties. Deze zijn bezocht door de Stichting Examenkamer en hebben het Corona-proof certificaat ontvangen. Kijk voor meer informatie op de website van Lamark. U kunt zich direct inschrijven voor de verschillende modules via de betreffende linkjes.

Belangrijk
Op basis van veelgestelde vragen hebben we handige en belangrijke informatie voor u op een rij gezet over examen doen bij Lamark. We raden u aan dit goed door te nemen, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Dyslexie
Heeft u een dyslexieverklaring? Dan heeft u recht op extra tijd bij het examen.

Graag ontvangen wij via energielabel@cito.nl een kopie van uw dyslexieverklaring, samen met de gegevens van de examen(s) waar u zich voor aan wilt melden. U ontvangt dan van ons een aparte link om u voor de examen(s) in te schrijven.

EP-U Basis of Detail?

Met het ingaan van BRL 9500, NTA 8800 kiest u voor EnergiePrestatiecertificaat Utiliteitsbouw (EP-U) uit de volgende certificaten:

  • EP-U Basis
  • EP-U Detail

Voor Basis en Detail maakt u verschillende modules.

EP-U BasisEP-U DetailKosten  LamarkArnhem Amsterdam/Eindhoven
Module 1 | multiple choice (90 min)€ 234,- excl. btw (€ 283,14 incl. btw)   
Module 2 | open vragen (90 min)  € 268,- excl. btw (€ 324,28 incl. btw)    
Module 3 | open vragen (150 min)  € 268,- excl. btw (€ 324,28 incl. btw)    
Module 4 basis | software examen (90 min)   € 329,- excl. btw (€ 398,09 incl. btw)  
Module 4 detail | software examen (120 min)   329,- excl. btw (€ 398,09 incl. btw)   ✔
Module 5 | multiple choice (90 min)   € 234,- excl. btw (€ 283,14 incl. btw)    
Module 1 | multiple choice (90 min)
Module 2 | open vragen (90 min) 
Module 3 | open vragen (150 min) 
Module 4 basis | software examen (90 min)  
Module 4 detail | software examen (120 min) 
Module 5 | multiple choice (90 min) 

Wat kan ik verwachten?

  • Wanneer u kiest voor examinering bij Lamark, kiest u zelf de examenlocatie, datum en het tijdstip. Met meer dan 20 examenlocaties is er vast één bij u in de buurt. Lamark heeft gecertificeerde examenlocaties. Deze zijn bezocht door de Stichting Examenkamer en hebben het Corona-proof certificaat ontvangen. Kijk voor meer informatie op de website van Lamark.
  • Kiest u voor een examen op locatie bij Cito of Aristo, dan vindt u alle informatie in Cito Portaal. Deze krijgt u ook per mail toegestuurd. Neem uw legitimatiebewijs mee naar het examen, want voor het examen wordt uw identiteit gecheckt. We zorgen voor een veilige plek waar u uw spullen (jas, tas, telefoon etc.) kunt achterlaten. Bij elke examen is er een examenleider aanwezig, die voorafgaand het examen met u de instructies doorneemt.

Het examen

In het document Eindtermen en toetsmatrijs vindt u alle onderwerpen die getoetst worden. De verschillende modules bestaan uit examens met multiple choice vragen, open vragen of een software-examen. Voor elk examen is een maximale tijdsduur vastgelegd. 

Wat mag ik inzien per module?

  • Voor module 1 tot 3 mag u ISSO publicatie 75.1 inzien
  • Voor module 5 mag u ISSO publicatie 75.1 inzien en delen van hoofdstuk 8 van NTA8800 voor zover nodig om berekeningen te kunnen maken
Alle bijlagen zijn digitaal beschikbaar. 
Maakt u uw examen bij Cito of Aristo dan zijn plattegronden en bijlagen op paper en de naslagwerken digitaal beschikbaar.

Certificaat

Een certificaat is hét bewijs van uw deskundigheid. U ontvangt uw certificaat in uw persoonlijke omgeving. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

Inzage & bezwaarschrift

Wilt u uw gemaakte werk graag inzien? Dan kunt u een inzage aanvragen:

  • Inzage € 61,71 inclusief btw

Bekijk hier de data en schrijf u direct in.

Bent u het niet eens met een beslissing? U kan een bezwaarschrift indienen:

  • Indienen bezwaarschrift € 153,67 inclusief btw

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden bij onze Veelgestelde vragen.

Waar ben ik voor gecertificeerd?

Vakbekwaamheid behaald

Vakbekwaamheid
EP-W Basis 

Vakbekwaamheid
EP-W Detail
Vakbekwaamheid
EP-U Basis 
Vakbekwaamheid
EP-U Detail 
EP-W Basis  
EP-W Detail

  
EP-U Basis   
EP-U Detail
  
EP-W Basis
EP-W Detail
EP-U Basis 
EP-U Detail