Sluiten
Kandidaten maken schriftelijk examen

EP-U

Exameninformatie EnergiePrestatiecertificaat Utiliteitsbouw

Update 2 juli 2021: Aanvullende examens verlengd tot 1 november 2021
Goed nieuws voor bestaande adviseurs die het aanvullend (meerkeuze-)examen nog niet behaald hebben: De examencommissie heeft besloten de mogelijkheden om het aanvullend (meerkeuze-)examen te behalen, te verlengen tot 1 november 2021. Dit geldt voor adviseurs die vóór 1 juli 2021 tenminste één poging gedaan hebben om dit examen te behalen. U kunt dus nog via het aanvullende traject gecertificeerd worden als EP-adviseur. De geldigheid van alle examens blijft 1 jaar, dus u moet het software-examen en het aanvullend examen binnen 1 jaar gehaald hebben om gecertificeerd te worden. Wij hebben de mogelijkheden om via Lamark een afname te plannen inmiddels weer open gezet. We gaan het examen ook op korte termijn weer op locatie aanbieden. Houd onze website in de gaten!

Update 28 juni 2021: Overgangsregeling EP-adviseurs verlengd tot 1 november 2021.
Zojuist hebben wij vernomen dat de overgangsregeling voor EP-adviseurs is verlengd tot 1 november 2021.
Als u de aanvullende toets heeft gehaald, maar nog niet de softwaretoets Module 4b of 4d, mag u toch uw werkzaamheden uitvoeren tot 1 november 2021. Als u na deze datum nog niet gecertifieerd bent, mag u uw werkzaamheden niet meer uitvoeren. Meer informatie hierover vindt u in de kamerbrief.

Update 4 juni 2021: Stand van zaken betreft EP-examinering
De voorbeeldexamens van de modules 1, 2, 3 en 5 zijn vernieuwd naar de nieuwe ISSO, 2e druk. 
Vanaf 1 juli worden de softwaretoetsen modules 4b en 4d in Vabi afgenomen met Vabi-versie 8.4.0. De oefenexamens voor deze Vabi-versie vindt u op onze website onder ‘Voorbeeldexamens’.

Algemeen
Het is mogelijk om alle modules EP-W en EP-U (incl. aanvullend) in te plannen. U kunt bij de meeste modules kiezen of u dit bij één van examencentra van Lamark of op locatie bij Cito of Aristo wilt maken. Een verschil met een examen of bij Lamark is dat u bij Cito/Aristo de kleinere losbladige bijlagen (zoals tekeningen en plattegronden) en de ISSO-publicatie op papier krijgt aangeboden. Bij Lamark zijn deze op het scherm te raadplegen.
Module 4 kunt u alleen op locatie bij Cito/Aristo maken.
EnergiePrestatiecertificaat Utiliteitsbouw

EP-U examen

Heeft u de cursus EP-U Basis of Detail gevolgd en wilt u uw certificaat behalen? Cito verzorgt in opdracht van ISSO (Kennisinstituut voor de installatiesector) het examen EnergiePrestatiecertificaat Utiliteitsbouw. U kiest zelf waar en wanneer u welke module maakt om uw bewijs van vakbekwaamheid te behalen.
Alle modules

Examen doen op examenlocatie

Bij Cito & Aristo is een besloten ruimte waar u veilig examen kunt doen, conform alle geldende Corona maatregelen. Deze examens vinden plaats op vooraf bepaalde data en tijdstippen. U maakt het examen met meerdere kandidaten tegelijk in 1 ruimte. U krijgt een eigen werkplek en een laptop tot uw beschikking.

Het verschil met een examen bij Lamark is dat de bijlagen (zoals tekeningen en plattegronden) bij Cito & Aristo op papier worden aangeboden. Als u besluit op locatie examen te doen, ontvangt u voorafgaand per post een oproepbrief met alle benodigde informatie.

Let op! Module 1 & 5 worden momenteel alleen in Arnhem afgenomen.

Modules: U1, U2 en U5

Examen doen bij examencentrum Lamark

Bij Lamark examen doen

Wanneer u kiest voor examinering bij Lamark, kiest u zelf de examenlocatie, datum en het tijdstip.
Met meer dan 20 examenlocaties is er vast één bij u in de buurt. Lamark heeft gecertificeerde examenlocaties. Deze zijn bezocht door de Stichting Examenkamer en hebben het Corona-proof certificaat ontvangen. Kijk voor meer informatie op de website van Lamark. U kunt zich direct inschrijven voor de verschillende modules via de betreffende linkjes.

Belangrijk
Op basis van veelgestelde vragen hebben we handige en belangrijke informatie voor u op een rij gezet over examen doen bij Lamark. We raden u aan dit goed door te nemen, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Dyslexie
Heeft u een dyslexieverklaring? Dan heeft u recht op extra tijd bij het examen.

Graag ontvangen wij via energielabel@cito.nl een kopie van uw dyslexieverklaring, samen met de gegevens van de examen(s) waar u zich voor aan wilt melden. U ontvangt dan van ons een aparte link om u voor de examen(s) in te schrijven.

Thuisexamens

De afgelopen maanden zijn er veel thuisexamens gepland en afgenomen. Het is momenteel nog niet bekend of ISSO nieuwe thuisexamens gaat inplannen. Op dit moment kunt u zich dan ook niet meer inschrijven voor een thuisexamen. U kunt wel examen doen bij Cito of digitaal in een examencentrum van Lamark.

EP-U Basis of Detail?

Met het ingaan van BRL 9500, NTA 8800 kiest u voor EnergiePrestatiecertificaat Utiliteitsbouw (EP-U) uit de volgende certificaten:

  • EP-U Basis
  • EP-U Detail

Voor Basis en Detail maakt u verschillende modules.

EP-U BasisEP-U DetailKosten  Lamark ThuisexamenArnhem Amsterdam/Eindhoven
Module 1 | multiple choice (90 min)€ 234,- excl. btw (€ 283,14 incl. btw)     
Module 2 | open vragen (60 min)  € 268,- excl. btw (€ 324,28 incl. btw)      
Module 3 | open vragen (120 min)  € 268,- excl. btw (€ 324,28 incl. btw)      
Module 4 basis | software examen (90 min)   € 329,- excl. btw (€ 398,09 incl. btw)   
Module 4 detail | software examen (120 min)   329,- excl. btw (€ 398,09 incl. btw)     ✔
Module 5 | multiple choice (90 min)   € 234,- excl. btw (€ 283,14 incl. btw)      
Module 1 | multiple choice (90 min)
Module 2 | open vragen (60 min) 
Module 3 | open vragen (120 min) 
Module 4 basis | software examen (90 min)  
Module 4 detail | software examen (120 min) 
Module 5 | multiple choice (90 min) 

Wat kan ik verwachten?

  • Wanneer u kiest voor examinering bij Lamark, kiest u zelf de examenlocatie, datum en het tijdstip. Met meer dan 20 examenlocaties is er vast één bij u in de buurt. Lamark heeft gecertificeerde examenlocaties. Deze zijn bezocht door de Stichting Examenkamer en hebben het Corona-proof certificaat ontvangen. Kijk voor meer informatie op de website van Lamark.
  • Bij een examen bij The Green Meeting Center, Cito of Aristo ontvangt u 2 weken voor de examendatum uw oproepbrief met routebeschrijving naar de examenlocatie. Neem uw oproepbrief en legitimatiebewijs mee naar het examen, want voor het examen wordt uw identiteit gecheckt. We zorgen voor een veilige plek waar u uw spullen (jas, tas, telefoon, etc.) kunt achterlaten. Bij elk examen is er een examenleider aanwezig, die voorafgaand het examen met u de instructies doorneemt.

Het examen

In het document Eindtermen en toetsmatrijs vindt u alle onderwerpen die getoetst worden. De verschillende modules bestaan uit examens met multiple choice vragen, open vragen of een software-examen. Voor elk examen is een maximale tijdsduur vastgelegd. 

Wat mag ik inzien per module?

  • Voor module 1 tot 3 mag u ISSO publicatie 75.1 inzien
  • Voor module 5 mag u ISSO publicatie 75.1 inzien en delen van hoofdstuk 8 van NTA8800 voor zover nodig om berekeningen te kunnen maken
Alle bijlagen zijn digitaal beschikbaar. 
Maakt u uw examen bij The Green Meeting Center of Cito dan zijn plattegronden en bijlagen op paper en de naslagwerken digitaal beschikbaar.

Ik kan toch geen examen doen

Kunt u toch geen examen doen?
  • Heeft u uw examen ingepland bij Lamark? U kunt zelf uw examen verzetten/annuleren nadat u bent ingelogd.
  • Kijk voor meer informatie over verzetten/annuleren van uw fysieke examen bij onze Veelgestelde vragen.

Certificaat

Een certificaat is hét bewijs van uw vakbekwaamheid. Uiterlijk zes weken na het examen ontvangt u de uitslag. Dit certificaat is vijf jaar geldig.

Betaalt u de factuur op tijd?

De betaling moet uiterlijk 14 dagen vóór de examendatum bij Cito binnen zijn, anders wordt uw aanmelding helaas automatisch geannuleerd.

Inzage & bezwaarschrift

Wilt u uw gemaakte werk graag inzien? Dan kunt u een inzage aanvragen:

  • Inzage € 61,71 inclusief btw

Bekijk hier de data en schrijf u direct in.

Bent u het niet eens met een beslissing? U kan een bezwaarschrift indienen:

  • Indienen bezwaarschrift € 153,67 inclusief btw

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden bij onze Veelgestelde vragen.

Waar ben ik voor gecertificeerd?

Vakbekwaamheid behaald

Vakbekwaamheid
EP-W Basis 

Vakbekwaamheid
EP-W Detail
Vakbekwaamheid
EP-U Basis 
Vakbekwaamheid
EP-U Detail 
EP-W Basis  
EP-W Detail

  
EP-U Basis   
EP-U Detail
  
EP-W Basis
EP-W Detail
EP-U Basis 
EP-U Detail