SluitenSluiten
leerkracht in overleg met leerling groep 8

Centrale Eindtoets

Praktijkkennis gezocht

Cito logo plectrumVerder

Vragenmakers en proeftoetsers gezocht

Elk jaar levert Stichting Cito de vragen voor de Centrale Eindtoets. Onze toetsexperts werken hierbij nauw samen met leerkrachten uit het basisonderwijs. En wist je dat elke toetsvraag eerst uitgeprobeerd wordt door leerlingen van groep 8? En dat daarna pas bepaald wordt welke vragen in de echte toets terechtkomen?

Leerkrachten maken vragen

De stof die getoetst wordt in de Centrale Eindtoets wordt bepaald door de overheid. De deskundigheid om deze stof om te zetten in toetsvragen komt van Cito. Maar de vragen zelf worden mede bedacht door leerkrachten.

  • Elk jaar werken bij Cito ruim vijftig leerkrachten samen in constructiegroepen om de opgaven van de Centrale Eindtoets te maken.
  • Zo weten we bij Cito zeker dat de vragen passen bij wat kinderen doen en leren in groep 8.

Leerlingen testen vragen

Alleen de beste vragen komen in de Centrale Eindtoets. Om dit zeker te weten, worden alle mogelijke vragen eerst getest door leerlingen in groep 8. Dat gebeurt tijdens de proeftoets, waar scholen vrijwillig aan kunnen meedoen.

  • De afgelopen jaren maakten zo’n twintigduizend leerlingen in februari de proeftoets.
  • Daarmee testten duizenden kinderen de onderdelen, teksten en opgaven voor de Centrale Eindtoets van het daaropvolgende jaar.