SluitenSluiten
beach

Taalverzorging

Vroeg zicht op de referentieniveaus

Cito logo plectrumVerder
Belangrijk nieuws: het is tijd om afscheid te nemen van LVS 3.0 en Computerprogramma LOVS (vanaf september 2023 niet meer te gebruiken). Met het nieuwe leerlingvolgsysteem Leerling in beeld staat een meer dan volwaardige opvolger voor je klaar! 💚

👉 Zo maak je de stap naar Leerling in beeldLVS 3.0 wordt Leerling in beeld

Dit schooljaar kun je jouw leerlingen zien groeien in het gloednieuwe LVS, Leerling in beeld. Leerling in beeld maakt elke leerling zichtbaar. Ook benieuwd?

> Maak snel kennis

Ga dit schooljaar aan de slag! Starten met het nieuwe LVS is heel gemakkelijk. Leerling in beeld werkt met doorlopende vaardigheidslijnen waardoor er geen trendbreuk ontstaat bij de overstap vanuit LVS 3.0 toetsen.

Taalverzorging
in Leerling in beeld

 • Huidige toets Spelling wordt opgenomen in Taalverzorging
 • Onderdelen:
  –  Spelling niet-werkwoorden | groep 3 t/m 8
  –  Spelling werkwoorden | groep 6 t/m 8
  vanaf E6, dan ook referentieniveau mogelijk.
  –  Leestekens | groep 6 t/m 8
 • Analyse op categorieën bij Spelling niet-werkwoorden en Spelling werkwoorden
 • Verdieping mogelijk met Groeimeter Spelling en een Spellinggesprek
> Lees meer over de vernieuwingen van de toetsen

Voor groep 6 tot en met 8

Taalverzorging LVS 3.0

Aan het einde van groep 8 moet je als school voor elke leerling aan kunnen geven in welke mate hij of zij de referentieniveaus beheerst op het gebied van taalverzorging. Taalverzorging is dan ook onderdeel van de eindtoets. Met de LVS-toets Taalverzorging van het Cito Volgsysteem voor primair en speciaal onderwijs weet je al vanaf groep 6 hoe een leerling het doet.

Goed om te weten: vanaf september 2023 zijn alle LVS 3.0-toetsen – en dus ook Taalverzorging LVS 3.0 – niet meer te gebruiken. Met het nieuwe leerlingvolgsysteem Leerling in beeld staat een meer dan volwaardige opvolger voor je klaar, inclusief nieuwe toets Taalverzorging. Je kunt jouw leerlingen nu al zien groeien in Leerling in beeld (zonder trendbreuk, je behoudt dus een doorgaande lijn)!

Lees hier alles over de nieuwe toets Taalverzorging

"Aan welke gebieden binnen taalverzorging ga ik extra aandacht besteden? Met de categorieënanalyse stel ik dat gemakkelijk vast."

Zo toets je alle aspecten van het referentiekader

Contact