
Overheidsdoorstroomtoets
Taken Stichting Cito
- adviseert het CvTE over de kwaliteit en de normering van alle doorstroomtoetsen
Voor alle toetsaanbieders (overheid en andere aanbieders) worden hetzelfde beoordelingskader en dezelfde normeringsregeling gehanteerd. Deze zijn extern ontwikkeld door het RCEC, in opdracht van het CvTE. Alle toetsaanbieders doorlopen hetzelfde proces voor het beoordelen en toelaten van de doorstroomtoets tot het stelsel. Bij de beoordeling door Stichting Cito zijn interne en externe experts betrokken. De interne experts hebben geen relatie met de productontwikkeling voor primair onderwijs binnen Cito. - adviseert het CvTE over de kwaliteit van leerlingvolgsystemen op basis van het beoordelingskader LVS
- biedt op verzoek en onder gelijke condities psychometrisch advies aan alle toetsaanbieders
De kennis die we opbouwen binnen de stichting is beschikbaar voor onderwijs en markt. - ontwikkelt de overheidsdoorstroomtoets DOE
Het team dat zich bezighoudt met de overheidsdoorstroomtoets werkt separaat van betrokkenen bij genoemde advieswerkzaamheden.
Vanaf 1 januari 2023 besluit het CvTE over het beoordelen, toelaten en normeren van alle doorstroomtoetsen in het basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs. Zij zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit en de vergelijkbaarheid van doorstroomtoetsen in het primair onderwijs.
Zie deze webpagina.
Over doorstroomtoetsen en Cito
De overheidsdoorstroomtoets wordt ontwikkeld door Stichting Cito. Cito BV biedt de Leerling in beeld - doorstroomtoets aan.
Meer weten?
- Eindtoets wordt doorstroomtoets
- De Centrale Eindtoets die Stichting Cito t/m schooljaar 2023 heeft ontwikkeld onder regie van het College voor Toetsen en Examens, wordt niet als doorstroomtoets aangeboden. In het voorjaar van 2023 is de Centrale Eindtoets voor de laatste keer afgenomen.
De Helpdesk Centrale Eindtoets blijft bereikbaar t/m 27 juli, de website Centraleeindtoetspo.nl tot maart 2024