SluitenSluiten

"Beoordelen van gedrag is al snel subjectief"

Klantverhaal
Dennis de ManCoördinator Selectieadviseurs Politieacademie
Dennis de Man is Coördinator Selectieadviseurs bij de Politieacademie. Op zijn afdeling werken verschillende Selectieadviseurs die onder andere de intredeselecties uitvoeren voor verschillende politiefuncties. In het voorjaar van 2013 heeft zijn afdeling een training op maat van Cito gevolgd.

"Een rollenspel is een belangrijk onderdeel van onze selectieprocedure. Onze Selectieadviseurs zijn daarin afwisselend acteur en beoordelaar. Beiden beoordelen de kandidaat, waarna zij een gezamenlijk resultaat doorgeven aan de psycholoog die bij de selectieprocedure is betrokken. Het blijkt dat het beoordelen van gedrag toch best lastig is omdat je al snel subjectief bent. Om alle neuzen allemaal weer even dezelfde kant op te zetten, hebben we de training 'Nog beter beoordelen' gevolgd via Cito", vertelt Dennis.

Zo objectief mogelijk

"Verschillende ogen zien toch altijd verschillende dingen. Dat is onvermijdelijk, maar het is wel belangrijk om wat je ziet zo objectief en eerlijk mogelijk te beoordelen en te waarderen. Door de training van Cito zijn we als beoordelaars weer meer op één lijn gekomen. We zijn ons bewust geworden van onderlinge verschillen in het beoordelen. Persoonlijke ervaringen kleuren gemakkelijk je bevindingen. Tijdens de training leer je hoe je gedrag toch zo objectief mogelijk kunt beoordelen", legt Dennis uit.

Bewustwording en concrete acties

"De ervaring en kritische vragen van onze trainer heeft ons zeker geholpen. Het is prettig om te werken met een toetsdeskundige van buiten de eigen organisatie. Zo iemand spreekt dezelfde taal, maar is tegelijkertijd een frisse wind. Vooraf hebben we met Cito doorgesproken wat we tijdens de training wilden behandelen. De training is dan ook aangepast aan voor de Politieacademie relevante onderwerpen. De training heeft naast bewustwording ook geleid tot concrete vervolgacties. Zo werkten wij bij onze beoordelingsstructuur altijd met een 7-puntsschaal. En dan is het best veilig om iemand ergens in het midden te waarderen. Op advies van onze trainer ontwikkelen we nu een 4-puntsschaal. Beoordelaars worden dan veel meer gedwongen om echt een keuze te maken. En ook dat komt de beoordeling van onze kandidaten weer ten goede."

Direct contact?

Willem-Jan van Gendt helpt u graag verder. Mail via
willem-jan.vangendt@cito.nl of bel  (026) 352 1364