
Open leermateriaal: katalysator voor onderwijsverbetering
19 april 2022

Goed nieuws!
Lees meer in:
14 april 2022
“Natuurlijk werken we mee aan de ontwikkeling van open leermateriaal! We zetten onze toetsexpertise graag in voor verdere innovatie van de onderwijspraktijk. Bijvoorbeeld door het ontsluiten van opgavencollecties of het maken van microlearnings. Ons doel is bereikt als we leraren nog meer kunnen ondersteunen bij de uitoefening van hun vak.”

Onderzoekers CitoLab werken mee
Vanuit Stichting Cito is met name CitoLab betrokken bij het voorstel. Vanuit deze divisie wordt vooral bijgedragen aan de vijfde, overkoepelende programmalijn (Het ontwikkelen van kennis en het verhogen van kwaliteit). CitoLab doet dit door binnen het programma een aantal hoogwaardige onderzoeken uit te voeren met onderzoekpartners. Zo gaan wij onderzoek doen naar de effectiviteit van open leermaterialen en naar kwaliteitscriteria en een kwaliteitsproces. Allemaal met het doel om leraren zoveel mogelijk te versterken in hun dagelijkse lespraktijk wanneer zij werken met open leermiddelen.
Onze onderzoekslijnen
- Microlearnings. Doel: met microlearnings (korte, digitale e-learnings) leraren nog beter leren omgaan met toetsing in hun les. Centrale vraag: kunnen we dit leerproces ondersteunen met een microlearningbank?
- Opgavemodellen. Doel: met opgavemodellen zoveel mogelijk automatisch goede (toets)opgaven ontwikkelen. Centrale vraag: kunnen we met technologie en slimme algoritmes (bijna) automatisch hoogwaardige opgaven ontwikkelen op basis van de stof in de collectie?
- Kwaliteitskader. Doel: komen tot een kwaliteitssystematiek, zodat leraren kunnen vertrouwen op de kwaliteit open leermateriaal. Centrale vraag: kunnen we software ontwikkelen om dit kwaliteitskader te borgen, zodat leraren efficiënt en effectief kunnen werken met open leermaterialen?
Programma voor onderwijskwaliteit
Het programma Impuls Open Leermateriaal heeft een aantal doelstellingen. De belangrijkste daarvan zijn onderwijskwaliteit verbeteren, kansenongelijkheid verkleinen, talenten van leerlingen tot hun recht laten komen, en de werkdruk van leraren verlagen. Het programma zelf beoogt de kwaliteit van het funderend onderwijs te verhogen door te investeren in kwalitatief goed open (digitaal) leermateriaal, zodat leraren nog beter kunnen inspelen op de behoeften van hun leerlingen.Impuls programmalijnen

