SluitenSluiten
kinderen in schommel

Projecten

Beeldverhaal: app voor betere spreekvaardigheid

Cito logo plectrumVerder
Voor groep 3 - 6

Beeldverhaal

Spreekvaardigheid beoordelen is een kunst. Je wilt weten of een leerling een verhaal vertelt met een kop en een staart. Maar ook of de leerling goede zinnen maakt en bijvoorbeeld werkwoorden goed vervoegt. Zoveel om op te letten! Bij CitoLab ontwikkelden we Beeldverhaal. Een app die je helpt om spreekvaardigheid in beeld te brengen. Beeldverhaal werd al bekroond met de Innovatie Award op de NOT.

Beeldverhaal

Dit is Beeldverhaal ...

  • Een app, bruikbaar via telefoon, tablet, chromebook en browser. 
  • Lokt je leerling uit een verhaal te vertellen.
  • Jij kunt achteraf, in alle rust, de opname terugluisteren en analyseren hoe het is gegaan.
  • Een speelse en snelle manier om zicht te krijgen op spreekvaardigheid.
  • In de toekomst mogelijk met automatische analyses voor spreekvaardigheid, vloeiendheid, zinslengte en grammatica.

Volgende stap: taalspraaktechnologie

Beeldverhaal is inmiddels uitgebreid getest op scholen. We willen Beeldverhaal nu verder verfijnen met taalspraaktechnologie. Want zo kunnen we jou als leerkracht nog meer werk uit handen nemen. 
Voor deze nieuwe pilot – die we samen oppakken met taal- en spraaktechnologen van de Radboud Universiteit – zoeken we testscholen. De uitdaging is namelijk om taalspraaktechnologie geschikt te maken voor kinderstemmen. Dat doen we door zoveel mogelijk opnames van ingesproken leerlingverhaaltjes te 'voeren' aan het systeem.  

Zo werkt de app

De app bevat twee verhaallijnen. Elke verhaallijn toont vier plaatjes en vraagt je leerling hier een verhaal bij te vertellen. Plaatje voor plaatje maakt je leerling zijn verhaal, helemaal in eigen tempo. De app neemt de verhalen op en jij kunt de opname later terugluisteren. Daarbij kun je de ingesproken teksten beoordelen op onder andere vloeiendheid, woordenschat en zinsbouw. Ook eventuele haperingen en denkpauzes kun je markeren.
"Beeldverhaal is nu verbeterd met twee verhaallijnen. Daardoor krijgen leerlingen twee keer de kans een verhaaltje te vertellen. En wij kunnen weer gerichter onderzoek doen."
Emmelien van der Scheer
Emmelien van der Scheer
Projectleider Beeldverhaal
Beeldverhaal
Beeldverhaal won de Innovatie Award (Nationale Onderwijstentoonstelling 2019)

Award beeldverhaal