Sluiten
kinderen rennen uit school

Project

Beeldverhaal

Voor groep 3 - 6

Beeldverhaal

Spreekvaardigheid beoordelen is een kunst. Je wilt weten of een leerling een verhaal vertelt met een kop en een staart. Maar ook of de leerling goede zinnen maakt en bijvoorbeeld werkwoorden goed vervoegt. Zoveel om op te letten! Bij CitoLab ontwikkelden we Beeldverhaal. Een app die je helpt om spreekvaardigheid in beeld te brengen. 

Beeldverhaal
Dit is Beeldverhaal ...
  • Een app, bruikbaar via telefoon, tablet, chromebook en browser. 
  • Lokt je leerling uit een verhaal te vertellen.
  • Zet gesproken tekst om in geschreven tekst.
  • Jij kunt achteraf, in alle rust, kijken wat wel en minder goed ging.
  • Een speelse en snelle manier om zicht te krijgen op spreekvaardigheid.
  • In de toekomst mogelijk met automatische analyses voor spreekvaardigheid, vloeiendheid, zinslengte en grammatica.

Zo werkt de app

De app toont vier plaatjes en vraagt je leerling hier een verhaal bij te maken. Plaatje voor plaatje vertelt je leerling zijn verhaal, helemaal in eigen tempo. Zegt je leerling weinig, dan nodigt de stem uit wat meer te vertellen. De app zet het vertelde verhaal via spraaktechnologie om in geschreven tekst. Die tekst kun jij na afloop mailen naar je eigen account. Je kunt het verhaal dan rustig bekijken en eenvoudig checken op bijvoorbeeld fouten in zinsbouw. Beeldverhaal werkt! We bekijken nu of we in de toekomst ook delen van spreekvaardigheid (zoals spreeksnelheid, vloeiendheid, zinslengte en grammatica) automatisch kunnen analyseren.

Probeer de twee onderdelen van Beeldverhaal

Tip : gebruik bij voorkeur Chrome

Wil je de handleiding ontvangen? Mail ons dan.
Beeldverhaal

Winnaar Innovatie Award NOT 2019

Award beeldverhaal
Help je mee? 
Beeldverhaal is nu uitgewerkt als een eerste opzet. Voor de app maken we gebruik van spraaktechnologie. Deze is hard in ontwikkeling, maar vooral voor kinderstemmen moeten de systemen nog veel leren. Door opnames van teksten van kinderen te verzamelen, die zelf uit te typen en aan het systeem te “voeren” leert het systeem kinderstemmen steeds beter herkennen. Zo werken we toe naar een goedwerkende app.

Wil jij met je leerlingen meehelpen het systeem kinderstemmen te leren herkennen? Stuur dan een mail aan citolab@cito.nl en wij nemen contact met je op.

Ontwikkeling

idee

Fase 1

expertise

Fase 2

E-learning

Fase 3

delen

Fase 4