Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie programma's

Woordmars

Jouw wereld, jouw woordenschat

Kinderen op het platteland groeien op met andere woorden dan kinderen in de stad. Kinderen van muzikale ouders komen met andere woorden in aanraking dan kinderen van sportieve ouders. Elke omgeving waarin een kind opgroeit, biedt zo eigen woorden. Juist dat is waarom woordenschattoetsen vaak leiden tot frustratie. De toets presenteert een beperkte set woorden, en leerlingen kunnen niet laten zien welke woorden ze écht kennen. Woordmars doet het anders. Wij geven leerlingen een actieve rol en laten ze zelf woorden inbrengen in de toets!

Prototype met nieuwste digitale technieken

Woordmars is een prototype, waarmee CitoLab (onderdeel van Stichting Cito) het onderwijs verder innoveert. Het prototype werkt met de nieuwste digitale technieken en maakt het leren gerichter, inzichtelijker én fijner. We testen regelmatig in de klas. Doe je mee?

CitoLab - woordmars

Het unieke van Woordmars

Leerlingen krijgen een actieve rol in de samenstelling van de toets. De toetswoorden sluiten zo aan bij hun persoonlijke leefwereld.

Toetsen met minder stress

Leerlingen nemen zelf regie en dat geeft meer vertrouwen. Met Woordmars kunnen leerlingen laten zien wat ze wél kunnen.

Je zou maar net een toets treffen met relatief veel woorden die niet gangbaar zijn in jouw sociale omgeving!

Marica Balk, projectleider Woordmars

Woordmars bij jou in de klas?

Woordmars geeft leerlingen een actieve rol in het selecteren van woorden die terugkomen in hun toets. Maar wat doet deze eigen inbreng met de toetsbeleving? En kunnen we op deze manier nog wel goede uitspraken doen over de woordenschat van leerlingen? Bij CitoLab onderzoeken we welke rol de eigen inbreng van leerlingen kan spelen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de rapportage. Maar dit kunnen we niet alleen!

Wat hebben jouw leerlingen in hun mars?

Wat was het eerste waar jij aan dacht bij de naam 'Woordmars'? Aan de planeet mars, aan een lange reis, aan een vaardigheid? Dat laat al precies zien hoe moeilijk woordenschat is: één woord, drie betekenissen... Ga dat maar eens leren. Het vergroten van de woordenschat is een leerweg van jaren, een lange reis. Op die reis is het van belang om af en toe te kijken hoe je leerlingen ervoor staan, te zien wat ze in hun mars hebben. Dat helpt om de leerreis gericht voort te zetten.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken